közérzetjavító tippek

2019.03.14. 19:00

Nyomasztják a problémák? Íme néhány gondűző ötlet!

A hangulati mélypontokat kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölheti.

Forrás: Shutterstock

Állandó feszültség, idegeskedés, belső nyugtalanság… A tél vége felé, tavasz kezdetén nem csoda ha fáradtnak és kedvetlennek érzi magát. A Fanny magazin cikke segítségével összegyűjtöttük a legjobb gondűző ötleteket!

Alaptalan aggodalmak ellen

Először is érdemes belátni: a hiábavaló idegeskedés rengeteg energiát emészt fel. Utólag visszagondolva az egész legtöbbször teljesen fölöslegesnek bizonyul. Bizarrul hangzik, ám ha félelmeit papíron is nyomon követi, könnyebb lesz megszabadulni azoktól.

Vegyen egy füzetet, amelyben egyértelműen nevezze meg azt, ami miatt épp aggódik. Mire legközelebb előveszi a füzetet, egyértelművé válik, hogy legtöbbször alaptalanul izgatta magát. Tehát ne törje a fejét olyasmin, ami elszívja az energiáját, és teljesen eltereli a figyelmét a valóban fontos dolgokról.

Örömszerző apróságok

A heti teendőket ne akarja egyszerre elvégezni! A feladatokat egyenletesen ossza el, így nemcsak nagy tehertől szabadul meg, hanem az önmaga által gerjesztett stresszt is elkerüli. Ezenkívül minden napra iktasson be olyan tevékenységet, amely szívből felderíti. Például találkozzon egy barátjával, esténként olvasson fél órát, vagy tegyen sétát nyugtató környezetben. Kritikus helyzetben pedig emlékeztesse magát arra, hogy a nehéz nap után milyen jól fog esni a kikapcsolódás.

Halmozza az élvezeteket!

Az embert nap mint nap körülvevő tárgyak, illetve a megszokott cselekvések bizonyos idő után veszítenek jelentőségükből. A friss kenyér vagy az alma zamata, a testileg-lelkileg megtisztító fürdés öröme, a virágillatok varázsa – benyomások ezrei, amelyek működésbe hozzák az érzékszerveket. A mindennapokban gyakran nincs idő az egyszerű apróságokkal foglalkozni. Ám ha röpke pillanatokra eszébe juttatja ezeket, annál felemelőbb élményben lehet része: szemfüles módon figyelje meg, és csodálkozzon rá a világra. Élvezze a lét egyszerű szépségeit, akár egy kisgyermek.

A frissesség szele

A szabadban még sokszor hideg van? Ez igazán ne legyen akadály! Rétegesen öltözve, meleg ruhába bújva bátran merészkedjen ki a levegőre! Naponta ajánlott legalább fél órát kint tölteni, a mozgás és a napfény ugyanis serkenti a boldogságért felelős szerotonin létrejöttét. A sötétebb hónapokban ugyanis a szervezet nem termel elegendő mennyiségű örömhormont, viszont többet hoz létre a rosszkedvet okozó melatoninból.

Lazító tánclépések

A legrosszabb, amit tehet, az elfojtás, amikor legbelül elnyomja a dühöt és a haragot Ilyenkor hiába a nyugtató szó, órákig uralkodhat a lelkén a csalódottság és az idegesség. Tegye fel egyik kedvenc albumát, és tekerje a hangerőt olyan hangosra, amennyire csak lehet. Akár takarítás közben is rophatja a zenére, a spontán tánc ugyanis megszabadít a nyomasztó gondoktól, ezenkívül leépíti a stresszt okozó hormonokat. De még hatásosabb lesz a cselekvés, ha párját is felkéri egy táncra.

Keresztező gyakorlatok

A kezet és a lábat keresztező gyakorlat elősegíti a jobb és a bal agyfélteke együttműködését, ezenkívül növeli a koncentrációképességet. Álljon kis terpeszállásba, majd a jobb térdét megemelve érintse meg vele a bal könyökét! Ekkor jobb keze kissé hátralendül. Majd álljon vissza az alapállásba, és a bal térdét megemelve érintse meg a jobb könyökét. Mindezt ismételje meg 12-szer saját tempójában!

Felszabadító légzés

Ha netán összecsaptak feje fölött a hullámok, és szabadságra sincs ideje menni, a különleges légzőgyakorlat hatására biztosan felderül. Gondoljon egy világos színű vidám képre, pl. a kék égre bárányfelhőkkel, és végezze el a következő feladatot. Belégzéskor vetítse maga elé az örömhozó fotót! A kilégzés lassú és folyamatos legyen, közben képzelje el, ahogy a bosszúságok a levegővel együtt szintén távoznak a testéből. Ötször ismételje meg ezt a gyakorlatot, ez segít a feltöltődésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!