A tériszony nagy hátrány

2019.02.19. 22:00

Ön végigmenne a világ legveszélyesebb túraútvonalán? (videó)

A Kínában található Huasan-hegy falaira erősített fadeszkákról évente csaknem százan zuhannak le.

Forrás: AFP

Fotó: Xinhua/Tao Ming

A via ferrata valahol a hegymászás és a túrázás között helyezkedik el. Aki már volt ilyenen, az tudja, hogy a hagyományos túrázással ellentétben nem csak az állóképesség a fontos: bár a jó edzettség alapkövetelmény, még lényegesebb, hogy ne legyen tériszonyunk, ugyanis igen hátráltató, ha megbénít bennünket az alattunk elterülő mélység. Egyes útvonalakba pedig, mint amilyen a kínai Huasanon található út, könnyen beleremeghet a lábunk – írja a CsupaSport.

A portál cikkében a 2154 méteres hegyen húzódó, extrém túraútvonalat mutatja be. Mint írják, a hegyet a helyiek csak így emlegetik: a „legmeredekebb hegy a mennyek alatt”.

Az útvonal veszélyességét jól jelzi, hogy a hírek szerint évente átlagosan százan zuhannak a mélybe túrázás közben.

Mint írják, a Huasan egyike Kína öt nagy szent hegyének, ennek megfelelően csúcspontjain templomok és teaházak találhatóak. A feljutást két felvonó biztosítja, ám sokan inkább a zarándokok által a hegyek oldalaiba vájt ösvényt követik. Egy ősi kínai legenda szerint egy igaz útvonalon lehet csak feljutni a hegyre, amely 12 kilométer hosszú, és 3000 évbe telt megépíteni.

Indulás után lépcsők segítik a feljutást, ezt váltják fel idővel a sziklafalra erősített fadeszkák, valamint a felettük futó láncok, amelyekhez karabinerrel biztosíthatjuk magunkat.

Mivel a pallók állapota nem mindenhol mondható tökéletesnek, minden lépésünkre éberen figyelni kell. A túra egy pontján ráadásul el is tűnnek a lábunk alól, és a sziklafalba vájt mélyedések segítségével kell folytatni az utat – összegzi a cikk.

Minden szónál többet mond azonban a videofelvétel:

Borítókép: túraútvonal a Huashan hegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!