Üdítő emlékek, finom falatok

2018.09.06. 11:57

Otthon is tálalhatjuk a vakáció ízeit

Néhány eltalált menüválasztással könnyebb lesz átvészelni az évszakváltást.

A nyaralás szép pillanatai mellett felidézhetjük az elfogyasztott ételek ízét is: a Vasárnap Reggel gasztrokalauza segítségünkre lesz.

1. A horvát konyha

Az ország történelmének és földrajzi adottságainak köszönhetően más-más gasztronómiai hagyományok alakultak ki az egyes vidékeken, éppen ezért a horvát konyhát gyakran a régiók konyhájának is nevezik. Az ország belső, hegyvidéki területein inkább kiadós egytálételeket készítenek, míg a tengerparti szakaszon sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak.

2. Itália ízei

Az olaszok számára az étkezés egyfajta társasági esemény, ennek megfelelően meg is adják a módját. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Az ország gasztronómiáját az alapanyagok változatossága és a hagyományos sütési, főzési technikák alkalmazása jellemzi. Sok zöldséget és zöldfűszert (különösen oregánót és rozmaringot), továbbá tenger gyümölcseit használnak.

3. A görög gasztronómia

Az ország gazdag szigetvilága, tengerpartja és hegyei meghatározzák, hogy az egyes vidékeken milyen ételeket fogyasztanak. A szigeteken és a tenger mellett a halak és a tengeri herkentyűk jelentik a legfontosabb táplálékot, míg az ország 80%-át kitevő hegyekben elsősorban a gazdák által tenyésztett juhból és kecskéből készülő fogások népszerűek.

4. A török konyha…

...története egészen a nomád törzsekig vezethető vissza. A török gasztronómiára nagy hatással volt többek között az indiai, a perzsa, az arab és a mediterrán konyha.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!