Depresszió, szorongás

2018.06.09. 07:30

Siralmas a mentális egészségünk

A világon évente 300 millióan betegszenek meg depresszióban, 800 ezren öngyilkosságot követnek el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán adta ki az ötödik Atlaszt a mentális egészségről. Az összegzés szerint bár minden negyedik ember legalább egyszer az életében mentális betegséggel küzd, túlságosan kevés a segítség, amelyet a rászorulók kapnak.

A mentális betegségek okozta termeléskiesés évi ezermilliárd dollár veszteséget okoz a világgazdaságnak a WHO becslése szerint.

A friss egészségatlasz szerint az első, 2014-es atlaszhoz képest világviszonylatban nyolc százalékkal, vagyis 100 ezer főre számítva 11,4-ről 10,5-re csökkent az öngyilkossági ráta a világon, ennek ellenére egyes fejletlen országokban 100 ezer lakosra mindössze két mentális betegségekkel foglalkozó egészségügyi szakember jut. A gazdag országokban ez az arány 70, de ez még mindig kevés, mert tíz ember közül egy mindig gondoskodásra szorul pszichés problémák miatt – mondta el Tarun Dua, a WHO mentális betegségekkel foglalkozó részlegének szakértője.

A jelentés szerint az alacsony és közepes jövedelmű országokban egy főre számítva évente kevesebb mint egy dollárt költenek a mentális egészségre, míg a gazdag országok több mint 80 dollárt, bár a WHO szerint még ez is kevés.

A világszervezet szerint minden dollár, amelyet olyan gyakori mentális betegség kezelésére költenek, mint a depresszió vagy a szorongás, négyszeresen térül meg a páciensek jobb egészségi állapota és munkaképessége révén.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Wikimedia / Zahy1412 / CC BY-SA 4.0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!