tengernyi gond

2018.12.22. 22:10

Stresszesebbek a nők karácsonykor

A magyarok több mint negyede feszült időszakként éli meg a karácsonyt.

Forrás: Shutterstock

Bár az ünnep előtti időszak mindkét nem számára megterhelő, főleg a nők aggódnak sok mindenen. A Tények riportja szerint elsődleges stresszfaktor a főzés, a nagytakarítás, az ajándékok beszerzése, a favásárlás, de még a rokonok is. A férfiak inkább az anyagi dolgokon aggódnak, de a szakember szerint mindenki számára van hatásos megoldás.

A nőknek csupán 45 százaléka mondja magáról, hogy egyáltalán nem stresszes az ünnepek miatt, míg 30 százalékuk úgy érzi: nagyon is stresszes ez az időszak.

Velez Csaba pszichológus szerint mindennek az az oka, hogy a nőkre általában jóval nagyobb teher hárul, ezért viselik nehezebben az ünnepeket. A stressznek külső és belső tényezői is vannak. Előbbibe az ajándékok, a karácsonyi menü, az otthon tisztasága iránt érzett aggodalmak tartozhatnak bele, a belsőt a szakember szerint pedig nem más okozza, mint a maximalizmus, ami sok embert a legjobb teljesítményre elérésére hajszol.

Ám jó hír, hogy van megoldás:

ha előre tervezünk, esélyt biztosítunk magunknak, hogy minden feladatra jusson elég idő, így rengeteg idegeskedéstől megóvhatjuk családunkat és saját magunkat is.

A Tények riportját itt nézheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!