kárpát-medence

2021.06.10. 07:30

Székelyföldi ízeket zár üvegbe egy hazatelepült fiatalember (videó)

A balánbányai Molnár-Csorba Zsolt sok hasonló társával együtt 18 évesen indult külföldre szerencsét próbálni.

– Ha jobban belegondolok sokkal inkább van kolbászból a kerítés itthon mint másutt,

itthon van rengeteg olyan dolog, amit még nem csinál senki. És arra vár, hogy valaki elkezdjen hinni benne. Mert igazából nekünk a hitünkkel van a baj, nem hisszük el hogy képesek vagyunk valamit véghez vinni vagy jól csinálni – kezdte Molnár-Csorba Zsolt.

Mikor felismerte, hogy az itthonról feltarisznyált értékeket elherdálja, rossz irányba tart, változtatott életén és új célokat tűzött ki – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– Amikor kikerültem Budapestre, akkor azt éreztem, hogy mindenféle értékkel el voltam halmozva, belém volt gyömöszölve egy csomó olyan dolog, mint idősek iránti tisztelet. Éltem a nagyvárosi életet és kezdtem azt érezni, hogy a sok mindent, amiért egy életet dolgoztak a szüleim, hogy belémgyömöszöljék, mind elherdálom – mesélte.

Zsolt Hargita megyében az Egyes-kő lábánál nőtt fel, gyermekkorát meghatározták a hegyek, a szabadság érzése, az élmények, és ezek vezették haza a tizenhárom évet külföldön dolgozó fiatalembert.

– Az ember vágyik egy gyümölcsnek az ízére. De amikor a nagyvárosban körbejárja a zöldségesboltot, és keresi azt a körtét, amit evett gyerekkorában, nem találja. Az az élmény hiányzik, amikor ette azt a körtét – ecsetelte a fiatalember.

Több helyen is megfordult a nagyvilágban, ipari alpinistaként és Budapesten vállalkozóként alapozta meg az anyagi biztonságát, majd néhány éve hátrahagyva a nagyvárosi életet, hazatért, hiszen szülőföldje lehetőségeket kínált. Így születtek meg a Mesél az erdő márkanévvel ellátott erdei gyümölcsből készült lekvárok, szörpök és a zakuszka is. A szülői ház udvarán álló kis házban kezdődött a finomságok készítése. A házban visszaköszön a múlt, nagyszülők használati tárgyai mesélnek az egykori életről. Szinte minden darabnak története van, magukban hordozzák az örökölt értékeket.

Molnár-Csorba Zsolt egy évtizednyit volt távol szülőföldjétől, de a szeretett hegyek, az erdő, hazacsalta. Családalapításra készül, választottja, a csíkszentdomokosi Markaly Imola Csíkszeredában tanítónőként dolgozik. A fiatalok semmi pénzért nem hagynák el gyökereiket, hagyományaikat.

– Nem mentem olyan nagyon messze. Magyarország, ugye közös nyelvünk, kultúránk, közös a történelmünk, a vallásunk, valamennyire a gondolkodásmódunk is. Jártam sok országban, de sehol nem tudnék másutt élni – vallott Molnár-Csorba Zsolt.

A fiatalember jelenleg a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének csíkszeredai részlegénél dolgozik, szabadidejében hegyimentőként tevékenykedik és túrákat is vezet. Zsolt hisz az erdő meséjében, mely lehetőségeket kínál, tapasztalatait, meglátásait pedig önkormányzati képviselőként is kamatoztatja Balánbányán.

Borító és szövegközi képek: videóból kivágott fotók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!