édesség

2019.09.10. 14:46

Tényleg jobb nekünk a méz, mint a cukor?

A maciknál ez nem kérdés, de mi a helyzet az emberekkel?

Forrás: Shutterstock

Míg a méznek többnyire pozitív, addig a cukornak egyre inkább negatív a megítélése. De vajon tényleg jobb a méz, mint a cukor? Ezt a témát járta körbe a Diéta és Fitnesz.

ENERGIA (/TEÁSKANÁL)

Méz: 22 kcal

Cukor: 16 kcal

Igen, a méz fajtától függően a finomított cukornál is több kalóriát tartalmazhat. Azonban a tiszta méz sűrűbb, mint a kristálycukor, így grammonként nézve valójában kevesebb. Ennek ellenére a mézet is mértékkel szabad csak fogyasztani.

GLIKÉMIÁS INDEX (GI)

Méz: 35‒65 (alacsony vagy mérsékelten magas, fajtától függően)

Cukor: 68 (mérsékelten magas)

A táplálékkal bevitt szénhidrátok a szervezetben glükózzá alakulnak, a glükóz pedig, felszívódva megemeli a vércukorszintet. A glikémiás index egy 100-as skálán azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. A méz alacsonyabb glikémiás indexe kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért jobb választás az egyenletes vércukor- és energiaszint szempontjából.

BÉLRENDSZERRE GYAKOROLT HATÁS

Méz: káros

Cukor: káros

A méz 55 százalékban gyümölcscukorból, fruktózból áll, amit az IBS-ben szenvedő betegek nehezebben emésztenek.

FOGAK EGÉSZSÉGÉRE GYAKOROLT HATÁS

Méz: nagyon káros

Cukor: káros

Mindkettő fogyasztása elősegíti a lepedékképződést és fogszuvasodást okoz, a méz ráadásul még rosszabb a fogakra tapadó állaga miatt.

VÉGEREDMÉNY: DÖNTETLEN

Táplálkozási szempontból igazából nincs szükség hozzáadott cukrok használatára, legyen szó mézről vagy cukorról. Bár a méz antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal bír, a kedvező hatás érvényesüléséhez elég nagy mennyiséget kellene fogyasztani – ami pedig más szempontból nem egészséges.

Borítókép: illusztráció

Címkék#méz#cukor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!