Klímaváltozás

2019.10.28. 13:44

Több árvízre kell számítani Magyarországon

A jövőben a homokzsákoktól az új technológiákig mindent be kell vetni az árvizek ellen.

Rákóczifalva, 2010. június 6. Egy vízügyi szakember figyeli motorcsónakból a töltés elbontását Rákóczifalva és Rákócziújfalu között a Tisza Bivaly-tói árvízvédelmi töltésszakaszán. A folyó árterén itt két éve épült meg egy 6 kilométer hosszú új fővédvonal, amely nagyobb terület elöntését teszi lehetővé. A régi gátnak a víz útjába eső 600 méterét a lefolyás megkönnyítése érdekében bontják le a vízügyi szakemberek. MTI Fotó: Bugány János

Forrás: MTI

Fotó: Bugány János

A klímaváltozás miatt gyorsul a víz körforgása, ezért hosszú távon több árvízre kell számítani Magyarországon

mondta Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Az NKE víztudományi karának oktatója hozzátette: erre az évszázad végéig mindenképpen fel kell készülni és a tervezés alapjait le kell fektetni.

Azzal kapcsolatban, hogy kedden árvízvédelmi konferenciát rendeznek Budapesten Homokzsáktól a drónokig címmel, hangsúlyozta: paradigmaváltásra van szükség az árvízvédelemben.

A tanácskozás címére utalva a professzor kifejtette, hogy a homokzsákoktól az új technológiákig mindent be kell vetni az árvizek ellen. Utóbbiak között a drónok, az űrfelvételek és a numerikus módszerek alkalmazását említette. A víz szempontjából releváns adatok száma nagyságrendekkel nőtt, ezért a mesterséges intelligencia, a big data, a nagyon gyors adaptív algoritmusok mára a gyakorlati alkalmazás részévé váltak

jelezte.

Szöllősi-Nagy András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon árvíz immár ötven éve nem követelt halálos áldozatot, ami annak köszönhető, hogy a magyar árvízi védekezés a legjobb Európában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!