Jelentős tartalék

2020.08.17. 15:42

Több mint százezer kismama térne vissza a munkaerőpiacra

A kismamák 28 százaléka, mintegy 100 ezer ember vállalna munkát, ha a munkavégzés feltételei számukra megfelelőek lennének, jellemzően otthonról végezhető tevékenység és kellően rugalmas munkaidő szerepel az elvárásaik között – derül ki a Babadirect Kft. 4200 kismama megkérdezésével készült kutatásából, amelynek eredményeit hétfőn közölték.

Forrás: Shutterstock

A közleményben Bayer Péter, a Babadirect Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a karantén alatt gyorsan teret nyert a távmunka, ezért szakmai körökben ismét feltámadt a remény, hogy ez a 100 ezer emberből álló munkaerőpiaci tartalék végre mozgósíthatóvá válik.

Optimizmusra ad okot, hogy a felmérés szerint a kismamák meglepően sok időt töltenek önképzéssel.

A dolgozni vágyó nők 60 százaléka aktívan foglalkozik önképzéssel. Legtöbbet, napi 1,8, illetve 1,7 órát azok, akik szakmunkásként vagy 8 általánost végeztek, némileg kevesebbet, 1,5, illetve 1,4 órát az érettségizettek, illetve a főiskolát/egyetemet végzettek.

Hozzátették, ezek az arányok leképezik a piaci elvárásokat, különösen azt, ami a távmunkában történő foglalkoztathatóságot illeti – írták.

A közlemény szerint ugyanakkor a dolgozni vágyó több mint 100 ezer kismamánál nagyobb munkaerőpiaci tartalékot feltételezni ebben a csoportban túlzás lenne. A felmérésből – amely nem reprezentatív – ugyanis az is kiderül, hogy a nem dolgozó kismamák több mint fele nem is szándékozik munkát vállalni.

A felmérés szerint a legfeljebb 5 éves gyereket nevelő kismamák 21 százaléka dolgozott a járvány vége felé: 13 százalékuk bejárt dolgozni, 8 százalékuk pedig távmunkában végezte el a munkahelyi feladatait.

A Babadirect Kft. 2019 végén jött létre, a vállalkozás online platformot működtet a kismamák oktatására, segítésére, támogatására.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!