már 250 ezren űzik

2018.03.20. 15:00

Tudja-e, mi az e-sport?

Ha nem, hétvégén megtanulhatja, péntektől ugyanis Budapest lesz a különleges sportág fővárosa.

The German e-athlete Kuro 'KuroKy·' Salehi Takhasom (2-L) conferres with his team mates before the beginning of the semi-final game at the ESL One e-sport event in the Barclaycard Arena in Hamburg, Germany, 29 October 2017. The event is one of the biggest e-sport events in Germany. Contestants are playing the computer game 'Dota 2' for a prize of one million US dollars. Photo: Marek Majewsky/dpa

Hétvégén Budapest lesz az e-sport fővárosa, ugyanis péntektől vasárnapig a BOK Sportcsarnokban rendezik a V4 Future Sports Festival pénzdíjas e-sportbajnokságot és -konferenciát.

A szervezők szerint a nagyszabású rendezvény az első ilyen jellegű lesz Magyarországon. Emlékeztetnek rá, hogy az e-sport készségeket fejleszt, gondolkodásra és gyors reakciókra késztet, valamint sikerélményt is ad.

Szellemi és technikai sportnak is nevezhető, a megkívánt képességek tekintetében talán a Forma-1-hez hasonlítható leginkább.

Az e-sport a digitális íráskészség fejlesztése mellett a csapatmunkát és a nyelvtanulást is segíti, mivel a legtöbb videojátékot csapatban játsszák, s a játékok nyelve az angol.

„Az e-sport egy dinamikusan terjedő sportág és népszerűsége ma már megkérdőjelezhetetlen.

A legutóbbi, hazai kutatások szerint körülbelül egymillióan játszanak videojátékokkal Magyarországon és 200-250 ezerre tehető az e-sportolók száma”

- fogalmazott az eseményt szervező Egymillióan a magyar esportért egyesület elnöke, Bíró Balázs.

A hétvégi eseményhez kapcsolódóan konferenciát is tartanak pénteken a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában.

A területi selejtezőket követően csapatsportágban (League of Legends, Counter-Strike Global Offensive) és egyéniben (Clash Royale, FIFA18) két-két, pénzdíjas versenyben rendeznek döntőket a budapesti fesztiválon szombaton és vasárnap. A rendezvényt technológiai újdonságok kiállítása, szimulátorok, robotfoci és drónbemutató, valamint koncertek színesítik.

A visegrádi négyek közötti első e-sportbajnokság összdíjazása egymillió euró (313 millió forint) lesz.

Borítókép: E-sport bajnokság Németországban

MAREK MAJEWSKY / DPA/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!