Ezotéria

2010.10.08. 08:54

Az ősember-diéta lényege

A paleo-őrület 2002-ben indult Amerikából. Egy ottani kutató, Loran Cordein könyvéből értesültek az egészséges életre vágyók arról, hogy legjobb, ha visszatérnek az ősember étrendjéhez. Magyarországon Szendi Gábor pszichológus könyve – bár ugyanazt a témát vetette fel,

ASTRONET.HU

Aki csak azokat az ételeket fogyasztja, amit a paleolit kor emberei, az hosszabb életű lesz azoknál, akik finomított liszttel, cukorral, kukoricával és egyéb „újkeletű” táplálékkal tömik magukat. És igen – itt a „tömés”, azaz a rendszeres étkezés is elvetendő szokás, hiszen az ősember akkor lakott jól, amikor elejtett egy állatot. Aztán napokig, hetekig nem ejtett semmit, hát éhezett. Ezért is élnek tovább azok, akik kevés kalóriát fogyasztanak.

Az ősember talán még addig sem élt – érvelnek a kételkedők. És valóban, érvrendszerük első sarkalatos pontja: az ősember alig 30-40 évet élt. De – tromfolnak erre a tézis hívei – az élete nem a helytelen táplálkozás miatt rövidült meg, hanem mert különféle baleset érte. Vagy fertőző betegség döntötte le a lábáról. Aki életben maradt, az viszont nagyon is egészséges volt. Legalább is ezt bizonyítják az ősi csontok vizsgálatai. Nyoma sincs a csontritkulásnak, a szív- és érrendszeri betegségeket se nagyon ismerték, és a rák sem számított természetesnek.

Táplálkozási evolúció

Az embernek táplálkozási szempontból is van evolúciója. Egyfajta étrendhez alkalmazkodtunk két és fél millió éven át, és nem tudunk káros következmények nélkül áttérni egy másikra töredéknyi idő alatt. A bizonyíték: a ma élő természeti népek, akik táplálkozásukban az ősi mintát követik, tehát húst, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sokkal egészségesebbek, mint mi.

Olvass tovább a diétáról!>>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!