zavar az erdőben

2018.01.19. 18:30

Féltik a rénszarvasokat, nem épülhet meg egy szélerőműtelep Norvégiában

A térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye.

Az energiaügyi minisztérium szerint a százhúsz megawattos projekt ugyan fellendíthetné a gyéren lakott dél-norvégiai Bygland gazdaságát, azonban a térségben lévő rénszarvas-rezervátum miatt a terv nem valósulhat meg.

Norvégia déli hegységében több mint 35 ezer rénszarvas él, ez a terület az európai vadon élő rénszarvas-populáció utolsó erődítménye

- emlékeztetett a norvégiai környezetvédelmi ügynökség.

Az utak, vasutak, víztárolók és nyaralóházak zavarják a csordákat. Múlt év novemberében alig egy hét alatt mintegy száztíz rénszarvast gázoltak el tehervonatok.

Az ország északi, sarkvidéki térségében élő számi bennszülöttek még mindig rénszarvasok-tenyésztésből élnek, az éghajlatváltozás, a téli legelők gyakori fagyása és olvadása az ottani populációt is tizedeli.

Norvégia jelentős energiaexportőr, belföldi energiaszükségleteinek körülbelül 99 százalékát vízerőművekkel állítja elő, a többletet Hollandiának és észak-európai szomszédjainak exportálja.

Borítókép:  Danielographic / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!