Foci-Eb 2020

2021.07.11. 12:35

Southgate arra kéri az angolokat, hogy ne fütyüljék ki az olasz himnuszt

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint kulcsfontosságú lesz, hogy labdarúgói nyugodtak maradjanak az olaszok elleni vasárnapi Európa-bajnoki döntő legfeszültebb pillanataiban is, a Wembleybe kilátogató szurkolók pedig úgy legyenek a segítségükre, hogy közben ne feledkeznek meg az ellenfél tiszteletéről sem.

K. Zs

Forrás: AFP

A szombat esti sajtótájékoztatón Gareth Southgate elmondta, milyen nagyra értékelik II. Erzsébet királynő és Boris Johnson miniszterelnök csapatnak írt biztató levelét – „ez elismerése annak, hogy helyes úton járunk” –, s a koronabuborékban élő játékosai számára milyen hatalmas élmény volt látni buszukból a kedvükért az utak mellé sereglő drukkereket.

„Ott vagyunk a döntőben, amelyet szeretnénk megnyerni. Számunkra ez egy szokásos meccsnap. Ugyanúgy készülünk fel, mint a többi mérkőzésre, ugyanúgy tartjuk a taktikai értekezleteket. A játékosok készen állnak, taktikailag felkészültek, hozzá vannak szokva az efféle mérkőzésekhez” – tért át a szakmára a kapitány.

Mint ismert, az elődöntő előtti dán himnusz kifütyülése miatt megbüntették az angol szövetséget – természetesen ez a téma is terítékre került szombat este.

„Fontos, hogy a szurkolóink tiszteljék az ellenfelet. Idegenben játszva mi is tapasztaltuk már, hogy kifütyülik a himnuszunkat, ami talán még növelte is a harci kedvünket. Szóval nem hiszem, hogy ezzel segítenék a csapatot – szolgált egy gyakorlati érvvel Southgate, miért ne „búzzanak” az angol szurkolók az olasz himnusz alatt. De hozzátette azt is: – Szerintem meccs közben megfélemlíthetik ekképp az ellenfelet, de a himnusz más történet, tisztelnünk kell.”

Egy olasz újságíró arról próbálta faggatni az angol kapitányt, mit tart a legfélelmetesebbnek az olasz csapatban. Természetesen kitérő választ kapott:

„Edzőként minden részletre ügyelned kell, a legfontosabb megfigyeléseidet pedig jó, ha csak a játékosaiddal osztod meg, és nem kötöd mindenki orrára – mondta mosolyogva Southgate. – Az olasz csapatnak fantasztikus játékosai vannak, a taktikai repertoárjuk remek, tapasztalt edző keze alatt dolgoznak, ráadásul nagyszerű sorozatot építettek. De nekünk is megvannak az erősségeink, eddig is igyekeztünk azokra építeni, és erre törekszünk a döntőben is.”

S hogy mik azok az erősségek?

„Évek óta szajkózzuk a játékosoknak, hogy maradjanak nyugodtak, fegyelmezettek, szerintem ez a kulcsa mindennek. A srácok tudják, hogy alkalmanként az elviselhetetlenségig nőhet körülöttük a feszültség, de akkor sem szabad elveszíteniük a fejüket, nem szabad engedniük, hogy bármi kizökkentse őket.”

Arra a kérdésre, miben kell javulnia csapatának, Southgate így válaszolt:

„Nem kell feltétlenül javulni, a lényeg, hogy képes legyél hozni a megszokott játékodat, hogy tudd átemelni a mérkőzésre azt, amit az edzésen elvégeztél. Sok döntőbe jutó csapat végzetét az jelenti, hogy erre nem képes. Taktikai szempontból különleges kihívás előtt állunk, erre kell felkészülnünk.”

Southgate egyelőre nem tudja, számíthat-e Phil Fodenre: „Nem tűnik súlyosnak a lábsérülése, de a játéka kétséges ezen a különleges meccsen.”

„Sorra döntöttük le az akadályokat az elmúlt hetekben, csakhogy azzal vágtunk neki a tornának, hogy megnyerjük, és vasárnap este végre megnyílik erre a lehetőségünk – ezt már Harry Kane mondta a szombati sajtótájékoztatón. – Láttuk a szurkolókat az utcákon, érzékeltük, milyen szeretettel köszöntöttek minket a szállodáig vezető buszúton, mindez még világosabbá tette, hogy hatalmas lehetőség kapujában állunk.”

Az angolok csapatkapitányát arról is kérdezték, hogyan készül a két olasz „védőhatalmasság”, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci ellen.

„Két nagyszerű hátvédről beszélünk. Hosszú pályafutásuk során számtalan nagy mérkőzés tapasztalatával vérteződtek fel, és mivel én szeretek a világ legjobb védői ellen futballozni, alig várom a mérkőzés estéjét. De ez a meccs nem rólam szól majd, Anglia játszik Olaszországgal, és mi hiszünk a csapatunkban. Egy döntőben sok minden megtörténhet, arra kell ügyelnünk, hogy minket ne érhessen kellemetlen meglepetés.”

Southgate korábban arról beszélt, hogy az angol válogatottnak több vezére is van – ebben megerősítette őt a kinevezett csapatkapitány is.

„Mint csapat tartjuk magunkat erősnek. A csapatkapitány dolga nem könnyű, éppen ezért természetesen nagy segítség, ha nem csupán egy hang dominál az öltözőben. Nálunk több hang hallatszik, és nem jutottunk volna idáig, ha nem így lenne. A fiatal játékosoknak jó példákat kell látniuk maguk előtt, ezért aztán nem lehet eléggé hangsúlyozni az idősebbek szerepét.”

DÖNTŐ

21.00: Olaszország–Anglia, London (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

OLASZORSZÁG

KAPUSOK: 21 – Gianluigi Donnarumma (AC Milan), 26 – Alex Meret (Napoli), 1 – Salvatore Sirigu (Torino)

VÉDŐK: 15 – Francesco Acerbi (Lazio), 23 – Alessandro Bastoni (Internazionale), 19 – Leonardo Bonucci (Juventus), 3 – Giorgio Chiellini (Juventus), 2 – Giovanni Di Lorenzo (Napoli), 13 – Emerson Palmieri (Chelsea – Anglia), 24 – Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain – Franciaország), 4 – Leonardo Spinazzola (AS Roma), 25 – Rafael Tolói (Atalanta)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: 18 – Nicolo Barella (Internazionale), 16 – Bryan Cristante (AS Roma), 8 – Jorginho (Chelsea – Anglia), 5 – Manuel Locatelli (Sassuolo), 7 – Gaetano Castrovilli (Fiorentina), 12 – Matteo Pessina (Atalanta), 6 – Marco Verratti (PSG – Franciaország)

TÁMADÓK: 9 – Andrea Belotti (Torino), 11 – Domenico Berardi (Sassuolo), 20 – Federico Bernardeschi (Juventus), 14 – Federico Chiesa (Juventus), 17 – Ciro Immobile (Lazio), 10 – Lorenzo Insigne (Napoli), 22 – Giacomo Raspadori (Sassuolo)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Mancini

ANGLIA

KAPUSOK: 23 – Sam Johnstone (West Bromwich Albion), 1 – Jordan Pickford (Everton), 13 – Aaron Ramsdale (Sheffield United)

VÉDŐK: 21 – Ben Chilwell (Chelsea), 16 – Conor Coady (Wolverhampton), 24 – Reece James (Chelsea), 6 – Harry Maguire (Manchester United), 15 – Tyrone Mings (Aston Villa), 3 – Luke Shaw (Manchester United), 5 – John Stones (Manchester City), 12 – Kieran Trippier (Atlético Madrid – Spanyolország), 2 – Kyle Walker (Manchester City), 22 – Ben White (Brighton)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: 26 – Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), 8 – Jordan Henderson (Liverpool), 19 – Mason Mount (Chelsea), 14 – Kalvin Phillips (Leeds), 4 – Declan Rice (West Ham United)

TÁMADÓK: 18 – Dominic Calvert-Lewin (Everton), 20 – Phil Foden (Manchester City), 7 – Jack Grealish (Aston Villa), 9 – Harry Kane (Tottenham), 11 – Marcus Rashford (Manchester United), 25 – Bukayo Saka (Arsenal), 17 – Jadon Sancho (Borussia Dortmund – Németország), 10 – Raheem Sterling (Manchester City)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gareth Southgate

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ

NYOLCADDÖNTŐ

Június 26., szombat, 18.00

Amszterdam

Wales–Dánia

Június 26., szombat, 21.00

London

Olaszország–Ausztria

Június 27., vasárnap, 18.00

Budapest

Hollandia–Csehország

Június 27., vasárnap, 21.00

Sevilla

Belgium–Portugália

Június 28., hétfő, 18.00

Koppenhága

Horvátország–Spanyolország

Június 28., hétfő, 21.00

Bukarest

Franciaország–Svájc

Június 29., kedd, 18.00

London

Anglia–Németország

Június 29., kedd, 21.00

Glasgow

Svédország–Ukrajna

NEGYEDDÖNTŐ

Július 2., péntek, 18.00

Szentpétervár

Svájc–Spanyolország

Július 2., péntek, 21.00

München

Belgium–Olaszország

Július 3., szombat, 18.00

Baki

Csehország–Dánia

Július 3., szombat, 21.00

Róma

Ukrajna–Anglia

ELŐDÖNTŐ

Július 6., kedd, 21.00

London

Olaszország–Spanyolország

Július 7., szerda, 21.00

London

Anglia–Dánia

DÖNTŐ

Július 11., vasárnap, 21.00

London

Olaszország–Anglia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!