Vb 2022

2022.11.30. 16:00

A FIFA hármat ismert el, 4-500-an halhattak meg valójában a stadionok építésénél

Nagyjából 150-szer annyi vendégmunkás halhatott meg a katari világbajnokságra készülő stadionok építése során, mint azt a FIFA elismerte. Erről a szervezőbizottság egy magas rangú tagja nyilatkozott.

MTI/K. B.

Fotó: AFP

– Négyszáz-ötszáz vendégmunkás veszíthette életét a katari labdarúgó-világbajnokág stadionépítkezései során – ismerte el az arab országban zajló vb szervezőbizottságának főtitkára Hasszan al-Tavadi egy televíziós interjúban. Ez a szám nagyjából 150-szerese annak, amit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tett közzé, a FIFA október 25-i közlése szerint ugyanis a stadionok építése közben hárman haltak meg, s bár további 37 halálesetet is regisztráltak, ezek azonban nem az építkezéseken történtek.

A katari hatóságokat a december 18-án záruló világbajnokság kapcsán már az esemény 2010-es odaítélését követően is, és azóta vissza-visszatérően számos bírálat érte és éri a nemzetközi médiában. Folyamatos volt az emberjogi szervezetek tiltakozása is a munkakörülmények, a bánásmód miatt, a megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések hiányosságaiért, amelyek számos - Katarba többnyire külföldről érkezett - munkás halálához vezettek az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!