Vb 2022

2022.11.20. 09:00

Az A-csoportot csak Frenkie de Jongék veszíthetik el

A futball világbajnokság természetesen a házigazda részvételével, s az A-csoport küzdelmeivel rajtol ma, amelybe Katar mellett a végső sikerre is esélyes Hollandia, Ecuador és Szenegál került. Így néz ki a csoport tagjainak vb-kerete:

K. B.

Frenkie de Jong tekintete már a célra szegeződik

Fotó: AFP

Természetesen a házigazda Katar neve került elsőként az A-csoportba a világbajnokságon, de talán ellenfeleinek, a holland, a szenegáli és az ecuadori válogatottnak már nem annyira örül, hiszen nem sokan tennének arra, hogy tovább léphetnek ebből a kvartettből.

A csoport programja

November 20.: Katar–Ecuador 17.00.
November 21.: Szenegál–Hollandia 17.00.
November 25.: Katar–Szenegál 14.00, Hollandia–Ecuador 17.00.
November 29.: Hollandia–Katar, Ecuador–Szenegál 16.00.

Hollandia

Az európai top futballt képviselő Holland válogatott Louis van Gaallal a kormány mögött a világbajnokság talán legnagyobb meglepetését okozná, ha nem jutna túl a csoportkörön, de talán már akkor is, ha nem az élen végezne. A szövetségi kapitánynak talán az nagyobb kihívást fog jelenteni, kit hagyjon ki a kezdőből, sem mint az, hogy kit nevezzen egyes meccsekre. A liliomosoknál azonban sok fog múlni azon, hogy a Barcelonában igen keveset futballozó Memphis Depay milyen formában érkezik meg a tornára. Ha mindenki a legjobbját nyújtja, talán a végső siker is esélyes lehet a gárda ezen a vb-n.

A holland válogatott is már keményen edz Dohában a 2022-es világbajnokság kihívásaira Fotós: AFP

Kapusok: Justin Bijlow (Feyenoord), Remko Pasveer (Ajax), Andries Noppert (Heerenveen)

Védők: Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Jurrien Timber (Ajax) Denzel Dumfries (Internazionale), Stefan de Vrij (Internazionale), Mathijs de Ligt (Bayern München), Tyrell Malacia (Manchester United), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Középpályások: Frenkie de Jong (FC Barcelona), Steven Berghuis (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Cody Gakpo (PSV), Marten de Roon (Atalanta), Kenneth Taylor (Ajax), Xavi Simons (PSV)

Támadók: Memphis Depay (FC Barcelona), Steven Bergwijn (Ajax), Vincent Janssen (Royal Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noa Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Besiktas)

Ecuador

A dél-amerikai válogatott lehet a csoport fekete lova, hiszen több labdarúgójuk is az európai top bajnokságok közelében vagy annak kiscsapataiban játszik, a zömük viszont maradt a szomszédos országokban. A kontinens csapataira viszont jellemző, hogy óriási harcosok, s gyakran a legjobb csapatokat is képesek meglepni agresszív védekezésükkel.

Az ecuadori játékosok is a legjobb formájukat akarják mutatni a vb-n Fotós: AFP

Kapusok: Alexander Domínguez (Liga Deportiva Universitaria de Quito), Hernán Galíndez (Aucas), Moisés Ramírez (Independiente del Valle)

Védők: Pervis Estupinán (Brighton & Hove Albion), Angelo Preciado (KRC Gent), Piero Hincapié (Bayer Leverkusen), Xavier Arreaga (Seattle Sounders), Diego Palacios (Los Angeles FC), Jackson Porozo (Troyes), Robert Arboleda (Sao Paulo), Félix Torres (Santos Laguna), William Pacho (Royal Antwerp FC).

Középpályások: Moisés Caicedo (Brighton & Hove Albion), José Cifuentes (Los Angeles FC), Alan Franco (CA Talleres), Jhegson Méndez (Los Angeles FC), Carlos Gruezo (Augsburg), Gonzalo Plata (Real Valladolid), Ángel Mena (León), Ayrton Preciado (Santos Laguna), Romario Ibarra (Pachuca), Jeremy Sarmiento (Brighton & Hove Albion).

Támadók: Enner Valencia (Fenerbahce), Michael Estrada (Cruz Azul), Djorkaeff Reasco (Newell's Old Boys), Kevin Rodríguez (Imbabura SC)

Szenegál

A Hollandok mellett Szenegál a csoport fő esélyese, amelynek gerincét a top ligákban edződő játékosok adják. A kapuban és a védelemben is a stabilitást egy-egy Chelsea-labdarúgó adhatja meg Mendy és Koulibaly személyében, azonban elől  nagy veszteség érte a csapatot, hiszen a Bayern München sztárja Mané megsérült a Werder Bremen elleni meccsen, s nem sikerült a tornára rendbe hozni. Az biztos, hogy ezzel az afrikai gárda rengeteget vesztett tűzerejéből.

Szenegál lehet Hollandia legnagyobb kihívója a világbajnokság A-csoportjában Fotós: AFP

Kapusok: Édouard Mendy (Chelsea), Alfred Gomis (Rennes), Seny Dieng (Queens Park Rangers).

Védők: Kalidou Koulibaly (Chelsea), Abdou Diallo (RB Leipzig), Youssouf Sabaly (Betis), Fodé Ballo-Touré (AC Milan), Pape Abou Cissé (Olympiakosz), Ismail Jakobs (AC Monaco), Formose Mendy (Amiens).

Középpályások: Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyaté (Nottingham Forest), Nampalys Mendy (Leicester City), Krepin Diatta (AC Monaco), Pape Gueye (Olympique Marseille), Pape Matar Sarr (Tottenham), Pathé Ciss (Rayo Vallecano), Moustapha Name (Pafos FC), Loum Ndiaye (Reading).

Támadók: Sadio Mané (Bayern München), Ismaïla Sarr (Watford), Boulaye Dia (Salernitana), Bamba Dieng (Olympique Marseille), Famara Diedhiou (Alanyaspor), Nicolas Jackson (Villareal), Iliman Ndiaye (Sheffield United).

Katar

Az egységességgel nem lesz baja Katarnak a saját rendezésű világbajnokságán, hiszen a csapat felét az al-Szadd adja, s mellettük is csak a hazai bajnokságban szereplő spílerek rúgják majd a bőrt. Persze a környezet sem lesz ismeretlen számukra, azonban valószínűleg így is a tisztességes helytállás marad a csapatnak egy ilyen csoportban.

Homam Ahmed (sárgában) már a nyitó meccsen alkothat a világbajnokságon Fotós: AFP

Kapusok: Szaad Al-Seeb (al-Szadd), Mesaal Barsam (al-Szadd), Jouszef Hasszan (al-Garafa).

Védők: Pedro Miguel (al-Szadd), Muszab Hoder (al-Szadd), Tarek Szalman (al-Szadd), Basszam Al-Ravi (al-Duhail), Bualem Huhi (al-Szadd), Abdelkarim Hasszan (al-Szadd), Iszmail Mohammad (al-Duhail), Homam Ahmed (al-Garafa).

Középpályások: Jasszem Gaber (al-Arabi), Ali Aszad (al-Szadd), Asszim Madibo (al-Duhail), Mohammed Vaad (al-Szadd), Szalem Al-Hadzsri (al-Szadd), Mosztafa Tarek Masaal (al-Szadd), Karim Budiaf (al-Duhail), Abdulaziz Hatem (al-Rajjan).

Támadók: Naif Al-Hadzrami (al-Rajjan), Ahmed Alaeldin (al-Garafa), Hasszan Al-Hajdosz (al-Szadd), Halid Muneer Mazeed (al-Vakra), Akram Afif (al-Szadd), Almoez Ali (al-Duhail), Mohamed Muntari (al-Duhail).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!