Vb 2022

2022.12.07. 11:02

Hatvannyolc éve nem látott svájci gól, de Pepe is maradandót alkotott

Móga Richárd

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A katari labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntőjében Portugália 6–1-re legyőzte Svájcot, amely 68 év, az 1954-es torna után szerzett ismét gólt a kieséses szakaszban, de még számos dolgot fel lehet jegyezni a hétgólos meccs kapcsán.

Néhány meglepődtek az összeállításokat látva, ugyanis Cristiano Ronaldo csupán a kispadon kapott helyett. Erre pedig legutóbb 2008-ban volt példa világversenyen, épp Svájc ellen. Ugyancsak érdekesség, hogy Ronaldo 514 perce nem szerzett gólt az egyenes kieséses szakaszban, míg Goncalo Ramosnak elég volt 17 perc.

Mint arról már tudósításunkban is írtunk, Pepe számára is nagy nap volt a keddi, ugyanis azzal, hogy 39 évesen és 283 naposan gólt szerzett, felülmúlta Roger Millát. A portugálnál idősebben még senki sem volt eredményes a kieséses szakaszban.

Továbbá: 

– A portugálok a kieséses szakaszban első alkalommal szereztek legalább hat gólt.

– Svájc másodszor kapott minimum hat gólt a kieséses szakaszban: az 1954-es tornán minden idők legtöbb gólt hozó vb-meccsén 7:5-re kapott ki Ausztriától a negyeddöntőben.

– Goncalo Ramos első alkalommal kezdett a portugál válogatottban, s rögtön első mesterhármasát is megszerezte. Ezzel ő lett az első olyan játékos Miroslav Klose 2002-es triplája óta, aki az első világbajnoki kezdőcsapatbeli tagsága alkalmával triplázik.

– A portugáloknál Ramos a negyedik, aki mesterhármast szerzett vb-n.

– Bruno Fernandes a svájciak ellen egy gólpasszal jelentkezett, ezzel már öt találatban vállalt szerepet (2 gól, 3 assziszt) a világbajnokságon lejátszott három mérkőzésén. Ez a legtöbb egy vb-n egy portugáltól 1966 óta – a csúcstartó Eusébio, aki a 9 gólja mellé egy asszisztot is begyűjtött az angliai tornán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!