Friss hírek

2005.01.14. 18:21

Hajléktalanok: felmérés hetedszer

Az idén hetedik alkalommal tartanak felmérést a fővárosi hajléktalan-ellátó szervezetek a fedél nélküliekről - mondta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója pénteken. A BMSZKI mukatársai megszámolják, hogy hányan élnek vagy alszanak egy-egy éjszaka Budapesten és néhány nagyobb városban az utcán.

BAMA

1999 óta minden év február harmadikán szociológiai felmérés keretében éjszakába nyúlóan az összes fővárosi ellátó együttműködve felkeresi azokat a szállókat és közterületeket, ahol hajléktalanok élnek - közölte Győri Péter. Hozzátette: a felmérést szociális munkások készítik Budapesten és hét vidéki nagyvárosban. A vizsgálat minden évben kiemelten kezel egy témát, tavaly azt vizsgálták, hogy milyen messze mennek el a hajléktalanok a lakóhelyüktől, és hol jelennek meg a fővárosban. "Az idén egy leltárt fogunk kérdezni". Azt kérdezzük, hogy van-e az illetőnek télikabátja, edényei, tisztálkodó eszközei - tette hozzá. A szakmai igazgató elmondta: az idei év újdonsága az utcán élők "kis népszámlálása", ami február harmadikától hatodikáig tartana. Hangsúlyozta: a fedél nélküli "népszámlálásban" háromféle módon lehet részt venni; egyrészt fel lehet hívni február harmadika és hatodika között a 789-4449-es vonalas, a 06-20-950-9824 és a 06-30-657-0003-as mobil telefonszámok valamelyikét, ha azt látja valaki, hogy közvetlen környezetében fedél nélküli ember él; másrészt a Menhely Alapítvány honlapjáról (www.menhely.hu) letölthető a "Fedél nélküliek 2005. évi regisztrációja" című lap, amit február hetedikén lehet leadni a BMSZKI épületében; és lehet jelentkezni önkéntes aktivistának is. Az önkéntes aktivisták vállalják azt, hogy a város egy meghatározott körzetét bejárják és ott megpróbálják felderíteni, hogy hol élnek hajléktalanok - mondta Győri Péter. Hozzátette: a felmérés célja az is, hogy az önkéntesek a későbbiekben az adott körzet "felelőseként" jeleznék, ha egy hajléktalan bajba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!