Friss hírek

2005.09.29. 17:17

160 kilométerrel az osztrák autópályákon

Heves vitát váltott ki Ausztriában a bécsi közlekedési minisztériumnak az a terve, hogy jövő év tavaszától egyes autópálya-szakaszokon óránként 160 kilométerre emelnék fel a megengedett sebesség felső határát a jelenlegi 130 kilométerről.

BAMA

Bár a nagyobb sebességet csak a legbiztonságosabbnak ítélt szakaszokon engedélyeznék, nagyon sok szakértő kritizálja az elképzelést. A Közlekedésbiztonsági Kuratórium számításai szerint a sebességhatár 30 kilométerrel történő emelése 15-30 százalékkal növeli a balesetek számát. A 160-as sebesség azért is rossz, állítják a szakértők, mert ekkora tempónál fokozódik a lassabban és a gyorsabban haladó járművek közötti eltérés, és ez a szokásosnál több dugó kialakulásához vezet. Az sem mellékes, hogy az óránként 160 kilométeres sebességen átlagosan 23 százalékkal több üzemanyagot fogyasztanak az autók, mint 130-as tempónál. És akkor még nem esett szó arról, hogy legalább öttel többen veszítik majd életüket és legalább 120-szal többen sérülnek meg egy év alatt az osztrák utakon, ha bevezetik az intézkedést. (diepresse.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!