Friss hírek

2005.09.30. 12:47

Az Európai Unió a pápa birodalma

Miközben a törökök 63 százaléka azt szeretné, hogy hazája beléphessen az Európai Unióba, sokuknak elég sajátos elképzelései vannak vágyaik térségéről, derül ki a legutóbbi közvéleménykutatásokból.

BAMA

Még azok a tanult emberek is, akik többé-kevésbé rendszeresen olvasnak, olyan aluljáróirodalomból szerzik ismereteiket, mint a Törökország-szerte bestsellernek számító "Acélvihar" című fikciós történet. A könyv arról szól, hogy Törökországot megtámadja az USA, az unió pedig Oroszországgal összefogva megvédi a törököket. Állítólag még képzett katonatisztek is valóságként kezelik a könyv egyes állításait. Az egyik ismert iszlámista politikus egyik nyilatkozatában azt a meglepő kijelentést tette, hogy az uniót a pápa alapította, és ha Törökország a tagja lesz, akkor a pápa minden bizonnyal betiltja majd a muzulmán vallást. A török érettségiző diákok között végzett felmérésből az derült ki, hogy a tanult fiatalok 35,4 százaléka úgy tudja, az USA tagja az Európai Uniónak, egynegyedük szerint az amerikai dollár az unió fizetőeszköze. Szintén egynegyedük úgy véli, az unió parlamentje Párizsban van, 62,3 százalékuk pedig azt gondolja, hogy az EU-nak 12 tagországa van. Elgondolkoztató lehet azonban az Európa nyugatibb vidékein élők számára, hogy a végzős török gimnazisták 41 százaléka úgy jellemezte az uniót, hogy ott nem számít az erkölcs. (Die Welt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!