Friss hírek

2005.09.28. 16:17

Magasabb béreket követelnek a portugálok

Az alulképzett portugálok kevés pénzért, kis hatékonysággal dolgoznak - ezt a következtetést vonják le az összehasonlító felmérések. Ugyanakkor kiderül: a portugálok nem szeretnének többet dolgozni, de nagyobb biztonságra és magasabb keresetre vágynak, jelenti a CENA (Central-European News Agency) hírügynökség.

BAMA

Portugália több szempontból is (munkabérek, szakképzettség, termelékenység) az utolsó helyet foglalja el a tizenöt EU-ország sorában, sőt néhány újonnan belépett tagország is megelőzi. A portugál fizetések a legalacsonyabbak a tizenötökön belül, a minimálbér 374 euró, az átlagfizetés 600 euró. Minimálbérért dolgozik a munkavállalók 5,8 százaléka, nagyobb részük nő, áll a jelentésben. A portugálok a sor végén állnak szakképzettség terén is. A 15 és 64 év közötti munkaképes lakosság 78 százaléka alacsonyan képzett, 14 százaléka közepesen, és csupán 8 százaléka magasan képzett. Az ötmilliónyi munkavállaló közül mindössze 900 ezren rendelkeznek érettségivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!