Friss hírek

2005.11.23. 19:32

Selyemzsinór a török labdarúgó szövetségnek

Lemondásra szólította fel a török labdarúgó-szövetség vezetőit Mehmet Ali Sahin török sportügyekért felelős államminiszter egy héttel a Svájc ellen botrányos körülmények között befejeződött világbajnoki pótselejtező után.

BAMA

„A szörnyű eseményekért a szövetséget terheli minden felelősség, egy ilyen botrány után a vezetőknek kötelességük átadni a helyüket” – jelentette ki a sportminiszter. „Ha ezt nem teszik meg önként, akkor megtaláljuk a megoldást megfelelő személyek kinevezésére.”

„Ha az ország érdeke azt kívánja, hogy távozzunk, akkor nem marad más választásunk” – válaszolt a felhívásra Levent Bicakci, a török labdarúgó szövetség vezetője. A két alelnök, Sekit Mosturoglo és Mahmut Özgener szintén kész elfogadni a selyemzsinór. „Úgy érzem, az lenne a legjobb, ha együtt lépnénk vissza, és lehetőséget biztosítanánk arra, hogy új vezetők választásával minél hamarabb visszatérjen minden a normális kerékvágásba” – mondta Özgener.

A múlt szerdai isztambuli világbajnoki pótselejtezőt hiába nyerte meg 4-2-re Törökország, a svájciak 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal biztosították helyüket a 2006-os németországi világbajnokság 32-es döntőjében.

„El fogjuk vágni a torkotokat”

A lefújás után a török válogatott tagjai és biztonsági őrök megtámadták a svájciakat. A televíziós felvételek tanulsága szerint Benjamin Hüggel küldött egy rúgást az egyik török edző felé, majd Alpay rúgott bele Marco Strellerbe, a második vendéggól szerzőjébe. Alpay nem először balhézott válogatott meccsen. Korábban David Beckhamet inzultálta s gúnyolta ki egy kihagyott tizenegyes miatt. A Real Madrid angol sztárja bő nyállal válaszolt...

Az öltőkben tovább folytatódott a svájci-török bokszmeccs. A Sochaux-ban játékosa, Johann Lonfat azt állította, a török focisták mellett a helyi biztonsági erők is verték őket. „A meccs után a játékosok befutottak az öltözőbe, de néhányukat elkapták a török játékosok és a biztonságért felelős rendőrök is. Stephane Grichting kapott néhány ütést, tiszta vér volt, és sokkos állapotban vitték kórházba” – mondta el a L''Equipe-nek Lonfat. Grichting olyan ütéseket és rúgásokat kapott altestére, hogy katéterezni kellett. A törökök állítólag vérbe forgó szemmel ordibálták: „El fogjuk vágni a torkotokat”.

A törökök Hüggelt tették felelőssé a botrány kirobbanásáért. A Frankfurtban légióskodó svájci középpályás internetes honlapjára egy nap alatt körülbelül 4500 üzenetet kapott, jobbára török szurkolóktól. Ezek halálos fenyegetéseket is tartalmaztak, mind Hüggelre, mind a családjára nézve. „Ami Hüggelt illeti, nem láttuk még a felvételeket, de abban biztosak vagyunk, hogy ő csak védekezett” – próbálta védeni a játékost Pierre Benoit a svájci szövetség sajtófőnöke. „Botrányos, ami történt. Az, hogy a török rendőrök a török televíziósokat is gondolkodás nélkül összeverték, amikor le akarták filmezni az eseményeket, mindent elmond az egész helyzetről” – háborgott Köbi Kuhn szövetségi kapitány. A FIFA sem fog szó nélkül elmenni az eset mellett: Sepp Blatter, a testület svájci elnöke viharos gyorsasággal sajtótájékoztatót tartott, amelyen elítélte az eseményeket.

„Nem svájciként, hanem a FIFA elnökeként jelentem ki, hogy komoly lépéseket teszünk. Meg fogunk hallgatni minden érintettet, és a svájci eseményeket is kivizsgáljuk” – utalt Blatter arra, hogy a törökök azt panaszolták, hogy Bernben kifütyülték a himnuszukat és zaklatták a játékosaikat. „Ami történt, az a fair play lábbal tiprása volt, a kifejezés összes értelmében” – mondta Blatter korábban egy svájci rádióműsorban.„Nagyon szerencsétlen Blatter úr állásfoglalása, amelyet anélkül tett, hogy körültekintően tájékozódott volna. Néhány biztonsági emberünk is kórházba került, kevéssé valószínű, hogy őket is a saját játékosaink verték volna meg” – reagált a FIFA elnökének vádjaira Sekip Mostoroglu, a török szövetség alelnöke.

A FIFA december 9-ig, a világbajnokság csoportbeosztásának elkészítéséig mindenképpen akarja lezárni a botrányos mérkőzés utáni események vizsgálatát. A török nemzeti tizenegyet akár ki is zárhatják a következő világverseny selejtezőiről. A törökök szurkolói rendbontásért már kaptak két FIFA-büntetést és figyelmeztetéseik is vannak. Komoly fejmosást kaptak a törökök, amikor egy Európa-bajnoki selejtezőn, az angolok elleni meccsen viselkedtek botrányosan a játékosok és a nézők. Korábban egy BL-mérkőzés előtt a törökök két Leeds szurkolókat szurkáltak halálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!