Friss hírek

2005.12.04. 17:32

Ne rontsuk el a karácsonyunkat!

Az ünnepi forgatagban aratnak a zsebtolvajok. Egy kis odafigyeléssel komoly gondoktól kímélhetjük meg magunkat

Farkas Károly

A karácsonyi és az újévi ünnepekre való felkészülés, a növekvő bevásárló forgalom ideális terepet kínál a zsebtolvajoknak. A bevásárló helyeken nagyobb a tömeg, a vásárlók több pénzt tartanak maguknál, mint általában, és figyelmük is inkább a vásárlásra koncentrálódik, ezért könnyebb észrevétlenül eltulajdonítani értékeiket. Az is általános tapasztalat, hogy az ünnepek közeledtével gondatlanabbá válunk. A tolvajok pontosan ezt használják ki.

A zseblopások jellemző helyszínei elsősorban a zsúfolt helyek. Különösen veszélyeztetett területek a tömegközlekedési eszközök, továbbá a mozgólépcsők, az aluljárók, a bevásárló központok, a vásárcsarnokok, a bevásárló utcák és a bolhapiacok, a nagyobb pályaudvarok környéke, ahol egy időben sok ember fordul meg. Az elmúlt években elkövetett zseblopásokat elemezve az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértői megállapították, hogy az elkövetési módszerek gyakorlatilag nem változtak, a zseblopások legnagyobb részét továbbra is a táskából, a hátizsákból, illetve a zsebekből történő lopások teszik ki. A tolvajok legtöbbször kinyitják a táskát, de előfordul az is, hogy valamilyen éles tárggyal kivágják.

Az elkövetők legtöbbször a közlekedési körülményeket – elsősorban a fel- és leszállásnál a tömeget – kihasználva kerülnek közel az áldozathoz, ritkábban valamilyen trükköt használnak annak érdekében, hogy a sértett közelébe férkőzzenek. Ilyen a jól bevált módszer az eltévedt turista esete, de előfordul álprostituált, elájulós, „hol vetted a kabátot”, vagy a durvább „te verted meg az öcsémet” trükk alkalmazása is. A tolvajok elsősorban  a pénztárcákra illetve az abban lévő értékekre, igazolványokra, bankkártyákra utaznak. A zsebtolvajokra nem jellemző, hogy az eltulajdonított igazolványokkal visszaélnek, ezeket általában eldobják. Lényegesen gyakoribb a bankkártyával történő visszaélés, a tettesek szinte minden esetben megkísérlik a pénzfelvételt, illetve a vásárlást. A sértettek nagy része a bankkártyája PIN kódját kártyájával együtt tárolja, így jelentősen megkönnyítik az elkövetők dolgát. Gyakori a rádiótelefonok eltulajdonítása is.

A lopás kockázata azonban jelentősen csökkenthető: pénztárcát, bankkártyát tegyük biztonságos helyre, például ruházat belső zsebébe, kézitáska belső részébe. Nem biztonságos hely a farzseb, a külső kabátzsebek és a hátizsákok zsebe. Ne tartsunk magunknál sok készpénzt, illetve azt több helyen tároljuk, lehetőleg bankkártyával fizessünk.

A bankkártyát és annak PIN kódját soha ne tartsuk egy helyen, pénzfelvétel esetén idegen személy ne lássa a beütött kódot, illetve azt, hogy mennyi pénzt vettünk fel, Mobiltelefont lehetőleg ne viseljünk látható helyen.

Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel– és a leszállások alkalmával figyeljünk környezetünkre, a kézi, illetve válltáskát szorítsuk magunkhoz. Ha civil rendőr intézkedik, kérjük, hogy az igazolványát mutassa fel, azt gondosan nézzék meg, ha gyanúnk támad hívjunk egyenruhás rendőrt is. Nagyobb összeg felvételét ne egyedül intézzük, és ilyenkor kerüljük a tömegközlekedési eszközöket.

Ha mégis megtörténik a baj, feljelentést célszerűen a bűncselekmény elkövetési helye szerint illetékes rendőrkapitányságon tegyük meg. Minél előbb tiltsuk le bankkártyát, illetve mobiltelefont. Amennyiben lakáskulcsunkat az iratokkal együtt tulajdonították el, célszerű zárat cseréltetni a lakásajtón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!