Friss hírek

2006.01.05. 21:52

A patkányok meggyógyultak a Polgár pincészet borától

Hónapok óta folytatnak kísérleteket vörösborral pécsi kutatók a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve gyógyítására. Alkalmas hatóanyagot a kívánt mennyiségben csak a Polgár-pincészet borában találtak. A kutatók szabadalmaztatnák az eredményeket egy gyógyhatású készítmény reményében.

BAMA

A Pécsi Tudományegyetem biokémiai intézetében mára sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy a vörösborban lévő értékes polifenolok segíthetnek a szív regenerálásában az infarktuson átesett betegek esetében, ezzel akadályozva a további szívizom-elhalás újbóli kialakulását, adta hírül a weborvos.hu nevű internetes szaklap. A nemzetközi orvosbiológiai kutatások korábban is bizonyították, hogy a szív és az érrendszer megbetegedését elsősorban egyfajta gyulladásos folyamat, illetve az oxidatív stressz okozza. Ezért a különböző antioxidánsok bevitele lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát-anyagcserét, s így segíthet az infarktus megelőzésében. A szőlő és a bor főbb összetevőinek elemzése során kiderült: a kékszőlő héjában található transz-rezveratrol nevű polifenol vegyület egyértelműen kedvező élettani hatású. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban máig nem folytattak alapos tudományos kísérleteket Magyarországon. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói az egyik neves villányi pincészet közreműködésével végezték el a kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokat, amelyek felderítették a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre.

Az elmúlt hónapokban folytatott kísérletsorozathoz patkányokat használtak. Az állatokat három csoportra osztották: az egészséges egyedeket tartalmazó kontrollcsoport mellett a második és a harmadik csoportba sorolt egyedekben kémiai anyagokkal mesterséges szívinfarktust idéztek elő. Ezt követően a szívinfarktusos patkányokat borral itatták, a másik kísérleti csoportot viszont semmivel sem kezelték. Nyolc hét után a kísérlethez használt állatok szívszövetéből metszetet készítettek, így vizsgálták szívizomsejtjeik nagyságát. (Az infarktust követően a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és ez a folyamat vezet a szív elgyengüléséhez, további károsodásához, illetve a betegek halálához.) A kutatások a kívánt eredményt hozták a pécsi szakemberek számára: amíg az egészséges és a borral kezelt egyedekben nem tapasztaltak sejtnagyobbodást, a borral nem kezelt példányokban a kóros folyamat látható volt. A vizsgálathoz a Polgár pincészet 2002-es évjáratú Merlot borát használták, melynek a transz-rezveratrol tartalma 14 mg/l, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek mondható. A pincészet tulajdonosa, Polgár Zoltán azzal magyarázza a borukban lévő magas rezveratrol-mennyiséget, hogy ők ökológiai szőlőművelést folytatnak, tehát nem használnak sem műtrágyát, sem rovarölő szereket. A kísérletek alapján a kutatók azt állítják, hogy miután ebből a polifenolból az ajánlott napi bevitel 5 mg, naponta 2-3 dl vörösbor fogyasztása kifejezetten segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A pécsi intézet kutatói most szabadalmaztatni kívánják kísérleti eredményeiket, mert a magas transz-rezveratról tartamú borból a tervek szerint gyógyhatású készítményt állítanak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!