Friss hírek

2006.01.04. 11:08

Dupla áron veszik az ukránok a gázt

Megállapodott az orosz Gazprom Ukrajnával a gázszállítások felújításáról. Az ukránok ezután 50 helyett 95 dollárért vásárolja a gáz 1000 köbméterét.

BAMA

Az oroszok ezután olcsóbb, közép-ázsiai - türkmén, kazah - földgázzal keverik az orosz gázt, az importot pedig egy vegyesvállalat, a Roszukrenergo bonyolítja le. A Gazprom elégedett a megállapodással, amely biztosítja a két ország közötti kereskedelmet és garatálja Európa zavartalan ellátását is.

Az oroszok január 1-én zárták el a gázcsapot, miután az 1000 köbméterenkénti 230 dolláros új árat Kijev visszautasította. Az ukrán vezetés szerint az oroszok nagyarányú, mintegy ötszörös áremelése mögött az áll, hogy az eddig oroszbarát ukrán vezetést nyugati orientációjú váltotta fel a 2003-as narancsos forradalommal. A szállítások befagyasztásával az európai országok gázellátásban – így hazánkéban is – komoly gondok adódtak, amelyet Moszkva azzal magyarázott,hogy Ukrajna saját készletei fenntartására a tranzitgáz-vezetékeket megcsapolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!