Friss hírek

2006.02.08. 10:56

Négyszázezer dollárért kapjuk vissza a sárospataki könyveket

Nagy valószínűséggel Putyin orosz elnök februári magyarországi látogatásakor visszakapjuk azokat a könyvritkaságokat, melyeket a sárospataki könyvtárból a második világháború végén hadizsákmányként vittek a Szovjetunióba. Oroszország gáláns tettéért azonban négyszázezer dollárt kell fizetnünk.

BAMA

A hadizsákmány visszaszolgáltatását lehetővé tevő törvényt Putyin elnök február 2-án írta alá, és a törvény szövege megjelent az orosz hivatalos közlönyben. A sárospataki könyvek hazahozatalának tehát mostmár nincsen törvényes akadálya, és a kötetek Vlagyimir Putyin elnök február végi budapesti vizitje idejére már visszakerülhetnek Magyarországra. 

Időközben azonban kiderült, hogy a könyvek tárolásáért és gondozásáért négyszázezer dollárra tartanak igényt az oroszok. A köteteket eddig őrző Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtár igazgatónője elmondta, hogy 135 sárospataki kötetet készítettek elő a hazaszállításra.

Az orosz restitúciós törvény szerint a Szovjetunió a kulturális örökségében okozott kárt kompenzálta műkincsek zsákmányolásával a második világháború végén. Ebből következően a visszaadásokra alapvetően cserealapon kerülhet sor. A nemzetközi jog szerint a kulturális értékek nem minősülhetnek hadizsákmánynak, és vissza kell őket adni eredeti tulajdonosuknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!