Egyéb

2005.08.09. 00:00

Nyáron szenvednek az asztmások

A levegőben nagy mennyiségű pollen kering mostanában. Nem csoda, ha ebben az időszakban jelentősen megemelkedik a szénanáthások és az asztmás tünetektől szenvedő betegek aránya.

Németh Zsuzsa

Az asztma kezelésének legfőbb célja, hogy a betegség kellemetlen tüneteit enyhítsék. Dr. Urbán Veronika tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont specialistája szerint fontos az orvos által rendelt gyógyszerek pontos szedése és elengedhetetlen a páciens egész életvitelének átalakítása. Az asztma a légutak gyulladásával kezdődő, krónikus betegség. Amennyiben a légutak izomzata túlérzékeny, a legkisebb ingerlő hatásra összehúzódnak, s a nyálkahártyában fokozódik a váladéktermelés. A lerakodó váladék gátolja a levegőáramlást – a betegnél légszomj lép fel, légzése szaporábbá válik. A szűkült hörgőcskéken nehezen átáramló levegő a betegségre jellemző sípoló hangot ad. Az asztma kiváltó oka leggyakrabban valamilyen allergiás reakció (allergének jelenléte, környezeti szennyezés, dohányfüst, kipufogógázok, ipari gázok, poratka, gombaspóra, háziállat allergénjei), esetleg vírusfertőzés. Nemritkán előfordul az is, hogy más betegségek – orrpolipok, orrmelléküreg-gyulladás, orrsövényferdülés, allergiás nátha – okoznak asztmás tüneteket. Ám létezik az asztmának olyan formája is, amelynél a kór okát nem sikerül kimutatni a betegnél.

Asztmás roham esetén valamilyen gyors hatású inhalációs készítményre van szükség. Fontos, hogy mind a beteg, mind a körülötte lévők őrizzék meg a nyugalmunkat. Ha a kinti levegő tiszta, pollenmentes és nem párás, nyissunk ablakot és gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről. A beteg vegyen fel olyan testhelyzetet, amelyben a légzés valamelyest könnyebb. Ez lehet ülő vagy inkább álló helyzet, de semmiképpen sem tanácsos lefeküdni. A tünetek elmúltával a beteg igyon sok folyadékot – lehetőleg vizet –, mert a roham során sok nedvesség távozik a légutak felületén keresztül. Éjszakára ne vegyen be altatót, hogy felébredjen, ha állapota rosszabbodna. Ha a roham a szokott időn belül nem javul, nem szabad késlekedni: orvosi segítséget kell kérni!

Diétás étrenddel is védekezhet a roham ellen. A beteg számára fontos, hogy sok C-vitamin-, béta-karotin-, E-vitamin- tartalmú friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon, amelyek antioxidáns hatásuk miatt csökkentik a gyulladást. Jó hatásúak a cink-, mangán-, szelén- és magnéziumtartalmú élelmiszerek (fehér húsok, sajtok, lencse, tojás, tej), s emellett érdemes csökkenteni a húsfogyasztást, különösen a vörös húsokét és belsőségekét. Helyettük egyen rendszeresen tengeri halakat. Vegetáriánusoknak érdemes nyomelempótlást biztosító komplex táplálékkiegészítőket szedni. A mértékletes kávéfogyasztás hörgőtágító hatású. Ám figyelni kell a bevitt koffeinadagra, mert a huzamosan fogyasztott sok koffein épp ellenkező hatást vált ki. A táplálkozás során tartózkodni kell azoktól az ételektől, amelyek allergiát provokálhatnak. Hörgőösszehúzó hatása miatt csökkenteni kell a sóbevitelt is. Kerülje az irritáló és allergizáló ételadalékokat (pl. szulfitok, nátrium-glutamát, ételszínezékek) és azokat az élelmiszereket, amelyek tartósítószert tartalmaznak.

Fontos orvosi tanácsok asztmás betegeknek

Az esti kezelést soha ne hagyja ki: a gyógyszerek pontos bevétele elengedhetetlen! A sós levegő belégzése segíti a nyák oldását, a hörgőcskék ellazulását. Jó hatásúak a sóbarlangok, a tengeri levegő, a sószobák, de hasonló eredmény érhető el a sópipa alkalmazásával is. Sportoljon rendszeresen! Testedzés előtt mindig melegítsen be, s a testmozgást ne hirtelen hagyja abba. Fontos, hogy még a kezdeti stádiumban elkezdje a beteg a légzésjavító fizioterápiát, a légzőgyakorlatok elsajátítását és rendszeres gyakorlását. Az asztmás rohamot kísérő pánikreakciók kezelését segíti a jóga, a relaxációs és légzéstechnika. Gondoskodni kell a bőséges folyadékbevitelről. Túlsúly esetén a fogyás megkönnyíti a beteg légzését. (Bővebb információ: a Budai Allergiaközpont www.allergiakozpont.hu)

A sós levegő belégzése segíti a nyák oldását, a hörgőcskék ellazulását. Jó hatásúak a sóbarlangok, a tengeri levegő, a sószobák, de hasonló eredmény érhető el a sópipa alkalmazásával is.

Sportoljon rendszeresen! Testedzés előtt mindig melegítsen be, s a testmozgást ne hirtelen hagyja abba. Fontos, hogy még a kezdeti stádiumban elkezdje a beteg a légzésjavító fizioterápiát, a légzőgyakorlatok elsajátítását és rendszeres gyakorlását.

Az asztmás rohamot kísérő pánikreakciók kezelését segíti a jóga, a relaxációs és légzéstechnika.

Gondoskodni kell a bőséges folyadékbevitelről. Túlsúly esetén a fogyás megkönnyíti a beteg légzését.

(Bővebb információ: a Budai Allergiaközpont www.allergiakozpont.hu) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!