Friss hírek

2005.12.15. 12:26

Cipruson halnak meg a legkevesebben

A mediterrán Cipruson és Görögországban a legkisebb a halandóság az Európai Unióban egy most közzétett tanulmány szerint. A tagországok sereghajtói a százezer lakosra jutó halálesetek száma alapján a kis balti államok.

BAMA

Az olaszországi Eures intézet 2000 és 2002 között feldolgozott adatai szerint az uniós tagországok közül Cipruson volt a legkevesebb haláleset. Ott százezer lakos közül mindössze 0,6-an haltak meg egy év alatt, Görögországban pedig 0,8-an. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez a kedvező arány a mediterrán éghajlatnak köszönhető, azt ki kell ábrándítani: a harmadik legjobb helyezést Ausztria érte el a halálozási ranglistán a százezer főre jutó 0,9 halálesettel.

A régi uniós tagországok halálozási átlaga az olasz demográfusok szerint 1,5 minden százezer lakosra számítva, az újakkal együtt figyelembe vett, 25 tagú unió halálozási rátája pedig 2,8. A tíz újonnan csatlakozó állam külön számított halálozási aránya eléggé elrémisztő és jócskán meghaladja az uniós átlagot: ezekben az országokban 4,2 haláleset jutott százezer lakosra a vizsgált időszakban. Vígasztalást talán csak az jelenthet, hogy az Egyesült Államokban még ennél is rosszabb a helyzet: ott 5,6 halálozást regisztráltak. Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el a százezer lakosra jutó 2,2 halálozással. Ugyanez az arány Csehországban 2,1, Szlovákiában pedig 2,5.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!