Friss hírek

2006.01.08. 14:41

Saront továbbra is kómában tartják

Az orvosi jelentés szerint az agyüreg-nyomás, a vérnyomás, valamint a vese tevékenysége normálisnak mondható, sőt bizonyos javulást is tapasztaltak az orvosok.

BAMA

Hétfőn reggeltől az orvosok csökkenteni fogják a narkotikus adagokat és fokozatosan visszatérítik a beteget az eszméletéhez. Csak ezután tudják az orvosok megállapítani, milyen elváltozásokat és károsodásokat okozott a múlt szerdai súlyos agyvérzés és az utána következő három műtét, jelenti a CENA hírügynökség. Az eredményekről legkorábban hétfőn a kora délutáni órákban várható hivatalos orvosi jelentés.

Izraeli szakorvosok úgy ítélik meg, hogy ha életben is marad Saron, jó esetben el tudja majd látni a farmján a szerető nagyapa szerepét; felismerheti közeli hozzátartozóit és beszélgetéseket folytathat velük; és ha a felépülése nagyon sikeres lesz, eljuthat az újságolvasásig. Szinte ki van zárva azonban, hogy bármilyen elméleti gondolkozásra képes legyen.

Az izraeli politikai élet aránylag gyorsan és simán alkalmazkodott a Saron kiválása által keletkezett helyzethez. Nem csak Saron Kadima pártjának vezetői, hanem az ellenzéki Munkapárt és Likud-párt képviselői is elfogadták Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes kinevezését ügyvezető miniszterelnökké. Megígérték, hogy segíteni fogják a válsághelyzet által előidézett nehézségek áthidalásában, sőt, ideiglenesen „befagyasztották” a választási kampányukat is.

Miután azonban a március 28-ra kiírt választásokat senki nem akarja – és gyakorlatilag már nem is lehet – elhalasztani, a „fegyvernyugvás” nem tarthat sokáig és a választási kampány a közeljövőben kétségtelenül feléled. A legkényesebb a Kadima párt helyzete. A pártot mindenki „Saron személyes képződményének” tartotta, a pártnak nincs jóváhagyott programja, nincsenek sem intézményei, sem szabályzata. A hatóságoknak benyújtott ideiglenes szabályzat szerint Saron személyesen állította volna össze a jelölt-listát és ő jelölte volna ki a választmány tagjait. Még új kampányvezetőt is csak Saron jelenlétében és beleegyezésével lehet kinevezni. Ezért most a Kadimának sürgősen a bírósághoz kell fordulnia, hogy engedélyezze a szabályzat megváltoztatását. De miután a Kadimához sokféle ember sokféle megfontolásból és sokféle – Saronnak tulajdonított, de Saron által soha nyilvánosan ki nem fejtett - politikai elvek alapján csatlakozott, a pártvezetésnek nagyon sok politikai bölcsességre és türelemre lesz szüksége, hogy a sikerüljön a pártot egybentartania, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!