Hírek

2006.10.05. 07:03

Támogatás vállalkozás indításához

Támogatást kaphat vállalkozás indításához az az álláskereső, aki már legalább három hónapja regisztrálta magát a munkaügyi központokban. A leendő vállalkozók kétfajta támogatás közül választhatnak.

Tóth Marcella - Dutka Noémi

Minden munkanélkülinek előnyös, ha álláskeresőnek regisztrálja magát a munkaügyi központokban. Nemcsak az álláskeresési járadék miatt, hanem azért is mert bizonyos feltételek mellett vállalkozás indításához is lehet támogatást kapni.

Szeptemberben egyébként közel 23 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapja szerint a szeptemberi zárónapon 378 275 álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi központok. A regisztrált álláskeresők száma március óta hónapról-hónapra jelentősen csökkent.
Álláskeresési járadékra az jogosult, aki a munkahelye elvesztését megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik. Az kaphat járadékot, aki önállóan nem talált munkát és akinek a munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

A járadék összegét az álláskeresővé válást megelőző naptári évben elért átlagkereset alapján számolják ki. A folyósításnak két szakasza van: az első felében az álláskereső korábbi kerestének a legfeljebb hatvan százalékát fizetik. A második részben pedig egységesen a  minimálbér hatvan százalékát. A járadék alsó határa egyébként a minimálbér hatvan, míg felső határa a legkisebb kereset százhúsz százaléka. A járadékot minimum 73, de legfeljebb 270 napig folyósítják.

Ha valakinek nem tudnak megfelelő munkahelyet felajánlani a munkaügyi központokban és vállalkozás indításával szeretné megoldani a foglalkoztatását, az kétfajta állami segítség közül választhat. Az egyik a vállalkozóvá válási támogatás, amelyben regisztrált álláskeresők részesülhetnek. Ez a támogatási formában a vállalkozást indítónak biztosít havi jövedelmet. Az igényelheti, aki egyéni vállalkozást indít, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja lesz vagy pedig mezőgazdasági őstermelői igazolványt vált ki. A támogatás mértéke az álláskeresési járadék alsó határának megfelelő összeg, amelyet legfeljebb hat hónapig folyósítják. Ajánlatos azonban a lakóhely szerinti munkaügyi központokhoz fordulni, mert a támogatás mértéke és időtartama ettől eltérő lehet.

A másik állami segítség az önfoglalkoztatási támogatás, melynek összege hárommillió forint is lehet. A pályázati űrlapon egyszerűsített üzleti tervet kell benyújtani. A pályázati összeghez csak azok juthatnak hozzá, akik legalább három hónapja regisztrált álláskeresők, rendelkeznek a beruházáshoz szükséges költségek legalább húszszázalékos önrészével és fedezettel. A kölcsön kamatmentes, visszafizetését tizenkét hónap után kell elkezdeni, majd hatvan hónap alatt kell törleszteni. Ennél a támogatásnál is feltétel, hogy a törlesztés alatt fenn kell tartani a vállalkozást, illetve ez idő alatt nem lehet munkaviszonyt létesíteni. Ezt a munkaügyi központ dolgozói szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Továbbá az EMMA rendszerben is meg tudják keresni a támogatott nevére. Amennyiben valaki időközben elhelyezkedett, annak egyösszegben kell visszafizetnie a támogatás kamatokkal növelt összegét. Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központban érdeklődésünkre elmondták, hogy már nem egyszer előfordult náluk, hogy a támogatott idő előtt munkaviszonyt létesített.

Januártól várhatóan minden regisztrált álláskereső kaphat önfoglalkoztatóvá váláshoz, illetve vállalkozás indításához támogatást. Eddig csak a járadékban részesülők igényelhették ezt, így például a pályakezdők nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!