Hírek

2006.12.08. 07:02

Megszűnhet a kukoricaintervenció

Tóth M.

Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy az EU jövő év július 1-jétől teljesen szüntesse meg a kukoricaintervenciós rendszert – közölte a Reutersszal egy magas rangú brüsszeli tisztségviselő. Magyarország számára azonban ez elfogadhatatlan és mindent megtesznek azért, hogy a javaslat lekerüljön a napirendről – mondta el Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára.

Elmondta továbbá, hogy Magyarország ismeri a javaslatot, ám arról hivatalos értesítést még nem kapott. Az államtitkár szerint egy előzetes munkaanyagról van szó, amely felveti az uniós kukoricaintervenciós felvásárlás megszüntetését.

Az EB mezőgazdasági igazgatósága által készített tervezetet a jövő héten ismertetik a többi bizottsági taggal, és ha a testület jóváhagyja a javaslatot, akkor az a tagországok agrárminiszterei elé kerül. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos az elmúlt hónapokban már többször említést tett az agrárintervenciós rendszer megszüntetéséről, különösen a gabonafélék esetében.

Októberben még az intervenció rendszerével foglalkozott a bizottság, ekkor jelentősen szigorította a minőségi követelményeket. A magyar kormány novemberben az Európai Bírósághoz fordult a november elsején hatályba lépett rendelet megsemmisítéséért. Most már a bizottság láthatóan úgy gondolja, hogy hosszú távon nem a szigorítás jelenti a megoldást.

Az elmúlt két évben erőteljesen megnőttek az uniós intervenciós készletek kukoricából, elsősorban Magyarországon, amely – nem rendelkezvén tengeri kikötővel – nehézségekkel tud csak exportálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!