Gasztronómia

2010.07.03. 00:00

Leveskockák - házilag

Rengeteg ételhez szükséges valamilyen levesalap. A legtöbb konyhatündér ezt idő hiányában - na meg kényelmi okokból - inkább kockából készíti. Pedig megéri néha fáradozni vele, hiszen ez az alaplé ízlésünknek megfelelően készíthető, sőt: le is fagyasztható.

Mindmegette.hu

ZÖLDSÉG ALAPLÉ

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
4 zellerszár
1 fej vöröshagyma
2 szál póréhagyma
1 kis fej fokhagyma
2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
5 szál petrezselyem
8 szem bors
1 teáskanál só

Elkészítés: Egy nagy vastag alapú lábosban felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott zöldféléket, és megforgatjuk, hogy mindenütt bevonja az olaj. Lefedve 5 percig pirítjuk (e művelet elhagyásával világosabb alaplevet kapunk). Ráöntünk 3 liter vizet, és felforraljuk. Ha kell, leszedjük a habját, beletesszük a babérlevelet, hámozatlanul a fokhagymát, és a petrezselymet, a borsot  meg a sót. A hőt csökkentve lassú tűzön 1 órán át főzzük. Egy merőkanállal az alaplevet adagonként egy tálra tett finom szűrőbe kanalazzuk. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük. Kb. 2,5 liter lesz belőle.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Összehasonlíthatatlan ízélmény, ha házi alaplevet használunk
[/caption]

MARHAHÚS ALAPLÉ

Hozzávalók:

2-2,5  kg darabolt marhacsont
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 zellerszár
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
4-5 szál petrezselyem
2 teáskanál szemes bors
2 teáskanál só

Elkészítés: A sütőt forróra (220 fok) előmelegítjük. A marhacsontot egy nagyobb tepsibe tesszük, és a sütőben 20 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt vörös- és póréhagymát, sárga- és fehérrépát, zellerszárat, a fokhagymát, és még 20 percig sütjük. Mindezt egy nagy lábosba vagy leveses fazékba tesszük (a tepsiben maradt fölösleges zsírt kiöntjük). A sült hozzávalókhoz adjuk a babérlevelet, a kakukkfűágat és a petrezselymet, a borsot, a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet,  felforraljuk, leszedjük róla a felszínre emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 3–4 órán át főzzük, ha kell, leszedjük róla a habot. Az alaplevet egy finom szűrőn át tálba szűrjük. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük egy éjszakán át, majd a tetejéről leszedjük a zsírt, ezt kidobjuk. Kb. 3 liter lesz belőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!