Gasztronómia

2010.08.01. 00:00

Nyárias, gyümölcsös pite

Vannak olyan klasszikus, népszerű sütemények, amiket szezonálisan és a rendelkezésre álló hozzávalók szerint mindig jóleső érzés újrafogalmazni. Az egyik ilyen kedvelt közép-európai finomság a linzertorta, valamint minden linzertésztából készülő szelet, illetve aprósütemény.

Mindmegette.hu

Ausztriában nemrég heves gasztronómiai viták kereszttüzébe került a linzertorta eredetének kérdése, ugyanis felmerült annak lehetősége, hogy nem a felső-ausztriai tartományi székhelyről kapta nevét, hanem egy bécsi cukrász keresett az általa kikísérletezett omlós süteménynek megfelelő nevet, s jutott eszébe Linz. Természetesen linzi cukrászok heves tiltakozása kísérte a hír felröppenését, melynek minden bizonnyal jókora reklámértéke is kerekedett, s egyre többen akarják megkóstolni a számos helyen „eredeti” jelzővel illetett desszertet.

Abban azonban nincs vita, hogy a jelenleg fellelhető dokumentumok alapján a linzertorta a legkorábbi ismert tortarecept, melynek pontos leírását Anna Margarita Sagramosa veronai grófnő 1653-as szakácskönyve tartalmazza. Sokan mégis a 19. század első feléhez kötik széles körű elterjedésének idejét. A feljegyzések szerint 1822-ben egy bizonyos Johann Konrad Vogel úr feleségül vett egy linzi özvegyet, akinek kis cukrászüzeme volt, és együtt nagy mennyiségben kezdték készíteni a máig kedvelt süteményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!