2010.08.01. 00:00
Nyárias, gyümölcsös pite
Vannak olyan klasszikus, népszerű sütemények, amiket szezonálisan és a rendelkezésre álló hozzávalók szerint mindig jóleső érzés újrafogalmazni. Az egyik ilyen kedvelt közép-európai finomság a linzertorta, valamint minden linzertésztából készülő szelet, illetve aprósütemény.
Ausztriában nemrég heves gasztronómiai viták kereszttüzébe került a linzertorta eredetének kérdése, ugyanis felmerült annak lehetősége, hogy nem a felső-ausztriai tartományi székhelyről kapta nevét, hanem egy bécsi cukrász keresett az általa kikísérletezett omlós süteménynek megfelelő nevet, s jutott eszébe Linz. Természetesen linzi cukrászok heves tiltakozása kísérte a hír felröppenését, melynek minden bizonnyal jókora reklámértéke is kerekedett, s egyre többen akarják megkóstolni a számos helyen „eredeti” jelzővel illetett desszertet.
Abban azonban nincs vita, hogy a jelenleg fellelhető dokumentumok alapján a linzertorta a legkorábbi ismert tortarecept, melynek pontos leírását Anna Margarita Sagramosa veronai grófnő 1653-as szakácskönyve tartalmazza. Sokan mégis a 19. század első feléhez kötik széles körű elterjedésének idejét. A feljegyzések szerint 1822-ben egy bizonyos Johann Konrad Vogel úr feleségül vett egy linzi özvegyet, akinek kis cukrászüzeme volt, és együtt nagy mennyiségben kezdték készíteni a máig kedvelt süteményt.