Gazdaság

2008.02.29. 10:39

Új pláza a volt pécsi laktanyában

Az egykori Bajcsy-laktanya temetővel szembeni oldalára a Park Center épít pláza jellegű bevásárlóközpontot. A területen már meg is kezdődtek a bontási és előkészítési munkálatok. Az egyszintes, U-alakú komplexum kétszáz embernek adhat munkát.

Kaszás Endre

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A területen már meg is kezdődtek a bontási és előkészítési munkálatok. Az egykori Bajcsy-laktanya temetővel szembeni oldalán építkezik a Park Center
[/caption]Még meg sem nyílt a Siklósi és Árnyas út sarkán az Aldi diszkontáruház, máris eldőlt, hogy ugyancsak kereskedelmi profilú szomszédságot kap. Az egykori Bajcsy-laktanya temetővel szembeni oldalára a Park Center épít pláza jellegű bevásárlóközpontot. A területen már meg is kezdődtek a bontási és előkészítési munkálatok.

A Park Center nem ismeretlen a hazai bevásárlók előtt, hiszen az osztrák Center Management Invest ingatlanberuházó társaság már több mint tíz létesítményt épített fel az országban. Fejlesztéseiket nem csak a fővárosra korlátozzák, Pécs előtt már több vidéki városban – így többek között Debrecenben, Siófokon és Miskolcon – is megjelentek. A cég rövid időn belül szeretné elérni, hogy huszonöt üzletközpont működjön a hálózatban, amelyek fejlesztésére mintegy ötvenmilliárd forintot fordítanak. A beruházássorozat részeként valósulhat meg a pécsi üzletközpont is.
A Park Center hasonló – a német és osztrák bevásárlóközpon-tokban már jól bevált – recept szerint alakítja ki létesítményeit. Az U-alakú komplexumok mindegyikében a hagyományosan egyszintes épület körbeöleli a parkolóteret. Az általában egy-egy, az élelmiszer-ágazatban erős szomszéd közelébe telepített bevásárlóközpontokban többek között ruházati és sportruházati termékeket, lábbeliket, illatszereket, játékokat, irodaszereket és elektronikai berendezéseket kínálnak az üzletek a vásárlóknak. A beruházás és a kereskedelmi kínálat növekedése mellett nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy általában mintegy kétszáz embernek teremt új munkahelyet egy-egy új bevásárlóközpont.

Az Aldi, majd a Park Center betelepülésével nem zárul le az egykori honvédségi terület hasznosítása. A laktanya nyugati oldalán jelenleg is folyik egy új lakópark kialakítása, lapunk információja szerint hasonló elképzelés szerint hasznosulhat az ingatlan déli része is.

A Park Center beruházásával újabb jelentős kereskedelmi fejlesztést kap a déli városrész, amelyben nemrégen nyitott a megduplázott területű Baumax, nyitás előtt áll az Aldi, az 58-as út bevezető szakaszára pedig a hírek szerint a város negyedik Tesco-áruházát tervezik.

Vidéken is folyamatosan terjeszkednek

A megyeszékhelyen kialakult, és folyamatosan éleződő versenyhelyzet mellett a többi baranyai városban is terjeszkednek a kereskedelmi láncok.

A Mohácson, Komlón, Szigetváron is jelen lévő Lidl a közelmúltban avatta siklósi szupermarketjét. A Mohácson idén építkező Tesco már évek óta jelen van a Tenkes-alján, de rövidesen új vetélytársat kapnak az Aldi személyében. A német diszkontlánc előbb-utóbb minden baranyai városba bekopogtat, országos hálózatába négyszáz üzletet tervez. Szigetváron rövidesen a Tesco és a Spar szállhat be a Penny Market, a Lidl és a Coop vetélkedésébe, mindkét cég telket vásárolt ugyanis tervezett fejlesztésének megvalósítása érdekében.

A Mohácson, Komlón, Szigetváron is jelen lévő Lidl a közelmúltban avatta siklósi szupermarketjét. A Mohácson idén építkező Tesco már évek óta jelen van a Tenkes-alján, de rövidesen új vetélytársat kapnak az Aldi személyében. A német diszkontlánc előbb-utóbb minden baranyai városba bekopogtat, országos hálózatába négyszáz üzletet tervez. Szigetváron rövidesen a Tesco és a Spar szállhat be a Penny Market, a Lidl és a Coop vetélkedésébe, mindkét cég telket vásárolt ugyanis tervezett fejlesztésének megvalósítása érdekében. A területen már meg is kezdődtek a bontási és előkészítési munkálatok. Az egykori Bajcsy-laktanya temetővel szembeni oldalán építkezik a Park Center -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!