Gazdaság

2008.05.16. 19:31

Pezsgést is hozott az M6-os építése

Időszakonként több ezer ember is dolgozik az autópálya építésén, nekik szállásra, ételre és munka után kikapcsolódásra is szükségük van. Igényeiket a környékbeli települések elégíthetik ki.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az autópálya építése miatt a nyomvonal közeli településeken felpezsdült az élet: jó áron elkeltek a kiadó szobák, nagyobb a forgalom a boltokban, vendéglőkben, kifőzdékben. A legszerencsésebbek közé természetesen azok a falvak tartoznak, amelyekhez a sztráda építése kapcsán ipar is települt, hiszen ott jelentős iparűzésiadó-bevétellel kis kalkulálhatnak az önkormányzatok. Hasonlóakat a közelmúltban az M3-as autópálya építésekor tapasztaltak a települések Hajdú-Bihar megyében. E szempontból leginkább talán Polgár profitált a fejlesztésből, a város ugyanis két, külön időpontban átadott szakasz végpontja is volt, így náluk majd négy évet ölelt fel az építkezés időszaka. Dr. Tóth József, a város polgármestere mindezeket megerősítette, azonban arra is figyelmeztetett, hogy gondolni kell a későbbiekre is, az autópálya önmagában nem jelenti feltétlenül a növekedést. Szerinte mindenképpen szükség van még az önkormányzat rugalmasságára, illetve közép- és hosszú távú fejlesztési koncepcióra. Az esetleges problémáknak pedig jó előre rögzített szerződésekkel lehet és kell elébe menni. Így például a szállítás miatt keletkezett káresetek ügyében. Mi is beszámoltunk róla, hogy Baranyában minden érintett települést, ahol az építőanyagot szállíthatják, feltérképezett egy független szakértői csapat az esetleges károk utólagos rendezésének érdekében.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Gőzerővel folyik a munka az M6-os építkezésén (fotó: Laufer László)
[/caption]Dr. Pusztai Adél, a kétezer-hatszáz lakosú hajdúsági község, Görbeháza polgármestere arról beszélt, hogy ők sajnos nem tudták elérni, hogy közvetlen összeköttetésük legyen az autópályával, amely bizonyosan sokat számít a letelepülni szándékozó vállalkozásoknak, ám az építkezés alatt maguk is nyertek. Náluk is munkához jutott, aki szeretett volna, üresen álló házakat tudtak kiadni, fellendült a helyi kereskedelem, s egy aszfaltkeverő üzem is létesült.

Baranyában rövidesen az eddigieknél is nagyobb kapacitással működik majd a sztrádaépítési gépezet, a kőbányák, a szállítmányozás. Egyre több kézre lesz szükség. Úgy tudjuk, hogy az M6/M60-as építéséhez 800-1000 embert állandóan, további 2-300 embert ideiglenes jelleggel foglalkoztat a konzorcium.

Mi is hallottunk arról, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban a Magyar Aszfalt Kft. – a Strabag AG alvállalkozója – munkatársai kerestek és keresnek is még szállást a munkásoknak, illetve főként a szintén jelentős létszámú, az irányításért felelős munkatársaknak. Ők gyakorlatilag fel is töltötték tartós bérlőkkel a nyomvonalhoz közeli települések szálláshelyeit, mégpedig a piaci árnál akár két-háromszorta magasabb áron.

Versend mindenképpen a nyertesek közé tartozik azzal, hogy a falu közigazgatási területén hétfőn nyitnak meg egy kőbányát, amit még a 60-as években zártak be – tudtuk meg Körtési Károly polgármestertől. Információi szerint milliárdos fejlesztésről van szó, és a bánya nem csak az építkezés huszonkét hónapja alatt működik majd, de az azt követő hat–tíz évben is biztosan, ami az itt élőknek munkát, a falunak iparűzési adót jelent. Az eddigi átlagos évi helyiadó-bevétel sokszorosát reméli Marczi János, Olasz polgármestere is attól a betonkeverő üzemtől, amely már áll a falu határában, s részben működik is. A bizakodásra az is okot adhat, hogy a betonkeverő mellett egy aszfaltkeverőt is telepítenek ide hamarosan. Ahogyan másutt, itt is fellendült valamelyest a bolt, a közeli kifőzde forgalma, és elkeltek a szállások is. A megyében sok, régóta üresen álló házat tataroztak, hoztak most rendbe a kereslet kiszolgálására.

Jócskán felveri az ingatlanárakat a sztrádaépítés

Horváth Csaba, igazságügyi ingatlanszakértőt is felkérték a kisajátításoknál véleményezésre. Úgy emlékszik, hogy az érintett ingatlanokat többszörös áron vették meg végül gazdáiktól, ám elégedetlenek – olyanok, akik többre számítottak –, így is voltak. Általánosságban elmondható, hogy a kihasználatlan szántóföldek négyzetmétere 30 és 50 forint között cserélt gazdát a kisajátítás előtt, amelyekért akkor már 350-500 forintot is megadtak négyzetméterenként. Azt a szakértő szerint egészen pontosan nem lehet megbecsülni, hogy az autópályához közeli ingatlanok mennyivel érnek majd többet később, erre ugyanis nem készültek tudomása szerint felmérések hazánkban, ám úgy véli, ha durva számot kell mondania, akkor középtávon is már 20-40 százalékos növekedésről is beszélhetünk. Az autópálya-építés miatt kiadott albérletekkel kapcsolatban majdnem biztosnak tartja, hogy a nyomvonal környékén fekvő falvakban, településeken fellelhető szabad szállások mind elkeltek, mégpedig a piaci árak többszöröséért is.

A szállítási útvonalak betartását bejelentés segíti

A Mecsek Construction Group, az M6/M60-as sztrádát építő fővállalkozó konzorcium külön, egyenként nem vizsgálja, nem ellenőrzi, hogy az előírt, nagyon pontosan meghatározott építőanyag-szállítási útvonalakat betartják-e fuvarozóik, beszállítóik, avagy sem. Nyilvánvaló azonban, hogy nem véletlenül határozták meg precízen, merre is haladhatnak a teherautók. Így minden, ez ügyben érkező lakossági bejelentést megvizsgálnak, alapvetően tehát ezek segítik az útvonalak betartásának ellenőrzését. Amennyiben kiderül a bejelentés jogossága, annak következményei lesznek az adott fuvarozóra nézve. Nem csak ezzel kapcsolatos, de más, az autópálya építését érintő, közérdekű kérdéseket, észrevételeket, bejelentéseket is várnak az [email protected] e-mail címre. Az autópálya építői törekednek arra, hogy ahol lehet, ott a nyomvonalon fussanak a tehergépjárművek, másutt pedig elkerülő utakat használjanak. Ahol erre nincs mód, de tervben van már egy elkerülő építése, ott a cég az önkormányzatok érdekeit szem előtt tartva ütemezi munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!