Gazdaság

2008.12.22. 19:28

Piros, kerekes óriáskukát kapnak a pécsi családi házak

A hulladékgyűjtés és -kezelés új fejezetét nyitja meg a megyében a Mecsek–Dráva Hulladékgazdálkodási Program. A 18,5 milliárdos beruházás teljes körűvé teszi a szelektív gyűjtést.

Kaszás Endre

Miután a háztartásokban keletkező hulladékok gyűjtése mindennapjaink része, nem véletlen, hogy a programot nagy lakossági érdeklődés előzi meg.

A Pécsett már jól működő gyűjtőszigetes (ufók) szelektív hulladékkezelést a programba bekapcsolódó valamennyi településre kiterjesztik, minimálisan ötszáz lakosonként egy-egy gyűjtőpont kihelyezésével. A megyeszékhelyen bővítik a már 12 éve működő házhoz menő szelektív gyűjtést. Ehhez a családi házas övezetben valamennyi háztartás egy 240 literes edényt kap, amibe papír, műanyag, fém és kombinált csomagolóeszközök kerülhetnek. Az üveghulladék elkülönített gyűjtése továbbra is a közterületeken elhelyezett konténerekben történik majd. A szétválogatást a térségben kialakított három új hulladékkezelő központban végzik.

A 240 literes edény méretéből fakadóan adódik a kérdés, hogy hogyan mozgatják majd az emberek. Zalayné Cseresznyés Tímea érdeklődésünkre elmondta, hogy a piros műanyag edények könnyű mozgathatóságuk érdekében kerekekkel lesznek ellátva. A lakossághoz az új edények leghamarabb 2011-re kerülhetnek ki.

Pécsett a lakótelepi körzetekben is tovább fejlődik a szelektív gyűjtés, itt a rendszer bővítését lépcsőházanként kihelyezett 1100 literes edények kihelyezésével oldják meg, amelyekben a családi házas gyűjtéshez hasonlóan lehet majd elkülöníteni a papír, műanyag, fém és kombinált csomagolóanyag-hulladékot. Ezeken kívül a lakótelepeken is megmaradnak a külön üveggyűjtő ufók.

A házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés a pécsi kertes övezetekben már öt éve jól működik, a program ezt is kiterjeszti a bekapcsolódó települések körére. A térségben erre a célra 25 ezer gyűjtőedényt helyeznek majd ki a háztartásokhoz, a házi komposztálás fejlesztésére pedig a tervek szerint 80 ezer komposztálóedényt osztanak majd ki a programba bekapcsolódó településeken.

Indulás, várhatóan  bő két év múlva

Ami a lakosságot érintő változásokat illeti, a szakemberek számításai szerint várhatóan 2011-ben indul a teljes körű szelektív gyűjtés. Ezt mindenekelőtt az új hulladékkezelő központok beruházása, a végleges tárolók fejlesztése előzi meg. A nagyszabású, összességében 18,5 milliárd forintot felemésztő beruházások végéhez közeledve helyezik ki a szelektív és komposzt gyűjtőedényeket.

Kevesebb lesz az illegális szemétlerakó

A program keretében a régióban 22 hulladékudvart alakítanak ki, ahol a szelektíven gyűjtött anyagokon kívül az úgynevezett problémás hulladékok – festék, szárazelem, gyógyszer, elektronikai termék – visszavétele is lehetséges lesz. A rendszert négy átrakóállomás és a kökényi és marcali állandó lerakó, illetőleg megépülő mechanikai-biológiai előkezelő teszi teljessé. Ezzel párhuzamosan indulhat a térség 90 önkormányzati hulladéklerakójának felszámolása, illetve rekultivá-ciója. A program végrehajtói az illegális lerakók drasztikus visszaesését várják a komplex hulladékkezelő programtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!