Gazdaság

2009.04.03. 07:05

Mélyrepülésről beszélnek az építőipar szereplői

A minden ágazatot érintő válság az építőipart sújtja legnagyobb mértékben a megyében. Óriási a tülekedés a megrendelésekért, elbocsátások vannak, a vállalkozások a kisebb munkákat is megbecsülik.

Kaszás Endre

Hiába mutat a statisztika csalóka módon kedvező képet – tavaly a megyei építőipar teljesítménye meghaladta az egy évvel korábbit – a vállalkozások saját bőrükön érzik a válság hatásait. Az ágazat megyei teljesítményét ugyanis egyrészről az extrém gyenge 2007-es esztendő, illetve az autópálya-építéshez kapcsolódó, valóban grandiózus munkálatok kozmetikázzák.

A valósághoz azonban már lényegesen jobban közelít az az adat, amely szerint tavaly már 24 százalékkal esett vissza a lakásépítés és a folyamat idén felerősödve folytatódott. A jelenség komolyságát mutatja, hogy még a megyeszékhely amúgy kapósabb részein tavaly – zömében befektetési célzattal – felépült ingatlanok lakásait próbálják értékesíteni, a magánerős építkezések pedig párját ritkítják a megyében. Jellemző, hogy a közel háromszáz baranyai településből mindössze hetvenötben adtak át új lakást tavaly.

– A négy-öt évvel ezelőtti munkadömping után most a kisebb megbízásokért is versengenünk kell, és az új helyzet meglehetősen nagy nyomást gyakorolt az árakra is. Míg korábban gyakran egész társasházak generál kivitelezését végezhettük, most bizony rászorulunk a kisebb értékű megrendelésekre, adott esetben felújításokra, javításokra is – mondta megkeresésünkre egy pécsi építőipari vállalkozó.

Nagyban is hasonló a helyzet. A pécsi déli ipari park közművesítési munkálataira például közel húsz pályázó jelentkezett. Míg korábban az ilyen horderejű munka kivitelezőjét max. 3-4 jelentkezőből választották ki, most az ország legtávolabbi megyéiből is érdeklődnek a munkalehetőség iránt.

A megrendelések visszaesése érezteti kedvezőtlen hatását a foglalkoztatásban is. A jellemzően amúgy sem nagy baranyai vállalkozások jelentősen csökkentették alkalmazotti létszámukat, az ellenőrzési tapasztalatok szerint pedig erősödött az ágazatban a feketefoglalkoztatás.

Súlyos körbetartozás

Magyarországon a vállalkozási szférában mind a mai napig többszáz milliárd forintra becsülhető a körbetartozások mértéke. Ennek túlnyomó többsége az építőipart terheli. A teljes valósághoz az is hozzátartozik, hogy a tartozások jelentős része a csőd- és felszámolási eljárások miatt már behajthatatlan. A jelenségtől Baranya sem mentes, ezért a piacon működő vállalkozások próbálnak garanciákat beépíteni megállapodásaikba. Helyzetüket nem könnyíti a megbízásokért egyre élesedő verseny.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!