Gazdaság

2009.08.26. 08:41

Kétmilliárd folyt el évente feleslegesen

Páva Zsolt szerint az önkormányzatnál eddig 2–2,5 milliárd forint folyt el feleslegesen évente. A rendbetétel után jön a felelősségre vonás.

Cs. L.

A közelmúltban lezárult helyzetértékelő gazdasági átvilágítás hatása már most érezhető az önkormányzatnál, hangzott el tegnap délelőtt a városházán Páva Zsolt polgármester és dr. Szebellédi István igazságügyi könyvszakértő közös sajtótájékoztatóján.

Az első gyorsjelentés, vagyis Szebellédi István munkája nyomán megtett intézkedéseknek köszönhetően az önkormányzat másfél hónap alatt 500 millió forintot takarított meg. Hatásos volt a kérelem a városi cégek, intézmények felé, miszerint gyakoroljanak önmérsékletet, továbbá nem történtek meggondolatlan kifizetések. A most zajló alapos és teljes körű vizsgálat arra is választ adhat, magyarázta Páva Zsolt, mi okozta, és kiket terhel a felelősség az elmúlt évek rossz gazdálkodásért. Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, tette hozzá, hogy 2– 2,5 milliárd forint folyt el feleslegesen évente. A polgármester  hangsúlyozta: első a gazdaság rendbetétele, és csak azt követheti a felelősségre vonás.

Az igazságügyi szakértő gyorsfényképet készített az önkormányzatról, ám megfontolt intézkedésekre elmélyültebb vizsgálat után kerülhet sor, amely az év végéig befejeződik. Páva Zsolt elmondta, komoly eredményként lehet értékelni azt, hogy a pénzintézetek már leülnek a várossal tárgyalni. Ennek eredménye lesz az a forradalmian új finanszírozási mód, amellyel nem nő az adósságállomány, de a város gazdálkodásának kockázati szintje csökkenni fog.  

A pénzcsapokat elzártuk, a siker a cél - sajtóanyag

"A közelmúltban lezárult „helyzetértékelő” gazdasági átvilágítás hatása már most érezhető Pécsett. Az első gyorsjelentés hatására megtett intézkedéseknek köszönhetően az önkormányzat másfél hónap alatt 500 millió forintot takarított meg. A város érdekében a mélyebb, teljeskörű gazdasági átvilágítást azért is folytatni kell, hogy biztosítsuk Pécs hosszú távú működését, anyagi biztonságát és fizetőképességének megőrzését. A most folytatódó alapos és teljeskörű vizsgálat arra is választ adhat, hogy mi okozta, és kiket terhel a felelősség az elmúlt évek érthetetlen pazarlásáért és a rossz gazdálkodásért, melynek következtében mára minden egyes pécsi polgárt több, mint 200 ezer forint adósság terhel.


Világosan látszik, hogy Pécs teljes átvilágítása elengedhetetlen. Egyrészt, mert meg kell találnunk azokat, akik felelősek az elmúlt 11 évben elherdált városi vagyonért, a milliárdos hitelekért, az eladott buszokért, s még hosszan lehetne folytatni a sort. Másrészt Pécs érdeke, hogy gazdasági helyzetét stabilizáljuk, hogy a város fejlődni, az itt élők pedig gyarapodni tudjanak – ennek lehetősége pedig ne csak egyeseket, hanem minden pécsit megillessen.

A most esedékes teljes átvilágítás kiterjed a városi cégekre, a Pécs Holding Zrt-re, az önkormányzat intézményeire és magára a Polgármesteri Hivatalra is, vagyis a város gazdálkodására és a működés hatékonyságára is.

Az eddigi példa azt mutatja, hogy a független szakértői megállapítások és javaslatok, illetve az ezek mentén történő átszervezések képesek lesznek megalapozni Pécs hosszú távú működését és fejlődését. Az átvilágítás első üteme nemrég zárult le, de már most érezhető a hatása. Pécs az elmúlt másfél hónapban 500 millió forint felesleges kiadást takarított meg, és fordíthat olyan célokra, amelyek a pécsieket szolgálják.

Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, 2-2,5 milliárd forint folyt ki feleslegesen Pécsett évente. Célunk kettős: megtalálni a felelősöket, és elzárva pénzcsapokat, a megmaradó forrásokat a város és a pécsiek gyarapodására fordítsuk. 

A most folytatódó átvilágításokat követően lehetőségünk nyílik olyan városi gazdálkodásra és irányításra, amely anyagilag biztos alapokon álló, büszke és sikeres Pécset épít majd. Megmutatjuk, hogy van megoldás a válság kezelésére olyan formában is, hogy a sokat emlegetett nadrágszíjat nem az embereken, a pécsieken húzzuk meg, hanem az önkormányzat működésén. Hittel, becsülettel és tisztességgel irányítva a várost, összefogva a pécsiekkel minden nehézség leküzdhető. Célunk az, hogy Pécs a remény városa után a büszkeség városa legyen."

dr. Páva Zsolt Pécs polgármestere

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!