Gazdaság

2010.07.21. 19:29

Alig épül új lakás a megyében

Az elmúlt húsz évben soha nem épült ilyen kevés lakás a megyében, mint az idei első negyedévben. A tendencia az év közepéig is folytatódott, és komoly fordulat nem is várható.

Kaszás Endre

Baranyában az idei első negyedévében mindössze 81 lakás épült, ez csupán alig valamivel több mint fele az egy évvel korábbinak. A megye helyzete az országosnál jóval kedvezőtlenebb, mivel az ország egészében ugyanezen időszak alatt jóval kisebb mértékben, 26%-kal csökkent az építési kedv.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Alig épül új lakás (fotó: Laufer László)
[/caption]

A 19 megye közül kizárólag Bács-Kiskun és Fejér megyében mutatkozott növekedés, az öszszes többiben visszaesés volt tapasztalható. Ez utóbbiak között Baranya a csökkenés mértékét illetően a középmezőnyben helyezkedett el. Az építkezések ezúttal is a városokra, ezen belül is elsősorban Pécsre koncentrálódtak. Az átadott új otthonok 89 százaléka a városokban, ezen belül több, mint háromnegyedük (78 százalékuk) a megyeszékhelyen létesült. Említést érdemel, hogy a megye 14 városa közül mindössze ötben (Pécsett, Komlón, Bólyban, Siklóson és Szigetváron) történt ilyen jellegű beruházás a vizsgált időszakban. A községekről elmondható, hogy az építkezések gyakorlatilag teljesen leálltak, az év első három hónapjában 97 százalékukban egyetlen lakás sem létesült A megyében mindössze 8 falu akadt, ahol új otthont vettek használatba, közülük hétben egyet, Pellérden pedig kettőt.

Szakemberek egybe hangzó véleménye szerint a pénzügyi. gazdasági válság elhúzódó hatásai mellett ugyancsak előbbivel összefüggésben a lakáshitelek szigorodó feltételei állnak a jelenség mögött. A korábban elterjedt devizakölcsönök visszaszorulása, illetőleg a forint alapú hitelek feltételeinek szigorodása – limitált önerő mindenképpen kell a pénz felvételéhez – ugyancsak abba az irányba hat, hogy idén már nagy fordulatra nem számíthatunk a lakásépítési kedv alakulása terén.

Tele van eladatlan lakással a megye és Pécs is

A megyeszékhely és a megye ingatlanpiaca teljes mértékben leköveti az új lakások építésének trendjét. Pécsett, illetve a korábbi években népszerű Pécs környéki településeken is nagy számban található új építésű, egyelőre nehezen értékesíthető, illetőleg a tartott árak mellett eladhatatlan ingatlan. A vásárlásnál előnyt élveznek – alkupozícióban is – a készpénzes vevők, de egyelőre párját ritkítja például, aki befektetési céllal vásárolna lakást. Rossz hír az eladni szándékozóknak, hogy az ingatlanszakma várakozásai szerint az elkövetkező fél évben akár tovább is csökkenhetnek a piacon realizálható árak. Az elmúlt négy esztendőben 15-20, esetenként 25 százalékos árvisszaesés következett be, aminek az újabb lökést az úgynevezett bedőlt hitelesek ingatlanainak piacra dobása adhatja. Amennyiben bekövetkezik az egyelőre még érvényben lévő eladási moratórium feloldása, tömegével jelenhetnek meg a bankok által értékesítendő, megüresedett lakások, ami nem csak kínálati dömpinget hoz, hanem a spekulatív vásárlóknak is kedvez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!