Gazdaság

2010.07.06. 18:55

Késik a dinnyeszezon a rossz idő miatt

Az előző évhez képest három hetes csúszással, július 10-én kezdődik az idei dinnyeszezon, jósolta a Magyar Dinnyeszövetség elnöke június közepén.

K.E.I.

Bár a boltokban valóban kapni dinnyét, az árak még magasak, ráadásul, a gyümölcsök többsége nem is hazai termés. Azok, akik már árulnak dinnyét, jelenleg 190-200 forintos áron teszik, de a nagyobb bevásárlóközpontokban 95-100 forintért is lehet venni a görög és olasz dinnye kilóját.   

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Még nem az igazi a dinnyeszezon (fotó: Löffler Péter)
[/caption]
    
Füles Ferenc, Vajszló alpolgármestere a Dunántúli Naplónak elmondta, ő maga is meglepődött, amikor az útszéli árusoknál „vajszlói” mézédes dinnyét látott, hiszen nálunk még be sem érett a termés. Amikor pedig erre sor kerül, sajnos akkor is sokkal kevesebb lesz belőle, tette hozzá az alpolgármester.

A késedelmes kezdést Baranyában is a májusi hűvös és csapadékos időjárás okozza. A vízözön és a jégeső azonban nemcsak késleltette az érést, hanem országos szinten megközelítőleg 1000 hektáron el is pusztította a palántákat. Az országban 7000 hektáron termesztenek dinnyét, de az idén várhatóan csak 6000 hektáron tudják majd felszedni a termést.

A dinnyéjéről híres Vajszló hasonló gondokkal küzd, mint a többi település, ahol sokan ebből élnek. A víz-, a vihar- és a vadak által okozott kár akkora, hogy az idei mennyiség mindössze negyven százaléka lesz a tavalyinak. Az elmúlt évek amúgy is gyöngék voltak, mondja Füles Ferenc alpolgármester, ő azonban 15 éve nem tapasztalt ilyen rossz termést. Bár a minőség még lehet jó, a mennyiséggel már biztosan gondok lesznek, ez pedig jelentős bevételkiesést jelent mindenkinek. A faluban ma húsz család foglalkozik dinnyetermesztéssel, sokan hitelből, bérföldeken fogtak bele a gazdálkodásba, az ő kárukat senki nem fogja majd megtéríteni. Az alpolgármester szerint még legalább három hét, amíg a piacra tudják vinni a dinnyéket, az apródinnye persze ezúttal is külföldre kerül.

A termesztők örülhetnek, ha nullára kijönnek a szezon végén, erre azonban csak keveseknek lesz lehetősége. Az államtól ugyanis csak a földek gazdái kaphatnak támogatást, a bérlők nem, a biztosítást pedig sokan nem kötik meg, hiszen az a bevételek nagy részét el is vinné.

Az értékesítésben is rendet kellene tenni

A Magyar Dinnyeszövetség korábbi nyilatkozata szerint kiváló minőségűnek ígérkezik az idei dinnye, ám megismétlődhetnek a korábbi évekről ismert piaci zavarok. Tavaly országosan 150 ezer tonna dinynye termett, s ezt a mennyiséget – normális viszonyok között – jó áron és könnyen lehetne értékesíteni a hazai és a külpiacokon. A termés fele általában külföldre kerül, ám a szervezetlen termelők és néhány tisztességtelen felvásárló komoly károkat okozhat az ágazatnak. A multinacionális áruházláncok például 30-60 napos késedelemmel fizetnek, ami kedvezőtlen a termelők számára. A szövetség ezért várhatóan kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy létesüljön egy olyan pénzügyi alap, amely segítségével a kereskedők és felvásárlók azonnal tudnak fizetni a termelőknek. A dinnyeszövetség mindemellett célszerűnek tartja az Európai Uniónál a földrajzi árujelző oltalom bevezetését annak érdekében, hogy csak az ellenőrzött és kiváló minőségű dinnyék kerüljenek a piacra. Hét éve, 2003-ban még 250 ezer tonnát értékesítettek országosan, ám azóta sokan összekeverték a jó minőségű dinnyét a silánnyal, és ez komoly károkat okozott.

Címkék#Vajszló
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!