Gazdaság

2010.07.28. 19:40

Levelet küld az APEH

A napokban postázza az APEH a folyószámla-kivonatokat és késedelmipótlék-értesítőket azoknak a gazdasági társaságoknak, magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak, akiknek 2009-ből adó- és járulékbefizetési elmaradásuk van.

Kaszás Endre

Az első körben a gazdálkodók kaptak elektronikus értesítést, majd a vállalkozók, magánszemélyek következnek soron, amennyiben nem elektronikus bevallók. Az APEH-nek a témában kiadott közleménye szerint elektronikus bevallóknak azok az adózók tekintendők, akik 2010. január 1. és 2010. június 23. között elektronikus úton küldtek be bármilyen bevallást vagy adatlapot.

A nem elektronikus bevallók közül sem kap azonban mindenki értesítést. Folyószámla-kivonatot (tartozásról, késedelmi pótlékról értesítést) csak annak küldenek, akinél 2009-re késedelmi pótlékot állapított meg az adóhatóság, továbbá, aki késedelmi pótlékkal ugyan nem érintett, de 2009. december 31-én volt a folyószámláján legalább egy adónemen 1.000 forintot meghaladó értékű egyenleg. Meglehetősen széles tehát az érintettek száma, Baranyában is több ezer küldemény postázása várható.

– Ha az általunk kimutatott tartozás megegyezik az ügyfél nyilvántartásában szereplő adatokkal, és azt még levelünk kézhezvételéig nem rendezték, úgy javasoljuk, hogy a tartozás kiegyenlítéséről haladéktalanul intézkedjen az érintett a végrehajtási eljárás és a további késedelmi pótlék felszámításának elkerülése érdekében – tájékoztatott a teendőkről Barlai Krisztina, az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának szóvivője.

A tartozás kiegyenlítése történhet csekkes befizetéssel, banki átutalással, illetőleg bankkártyás fizetéssel a hivatal ügyfélszolgálatain. Ha valakinek az értesítőn szereplő adatokkal kapcsolatban bármilyen észrevétele van, személyesen, a folyószámlát vezető illetékes igazgatóság ügyfélszolgálatán, telefonos egyedi ügyintézéssel, az APEH Ügyintéző Contact Centeren keresztül (ennek használatához ügyfél-azonosító számmal kell rendelkezni) lehet jelezni.

A 40/20-21-22-es telefonszám munkanapokon 8.30-tól 16 óráig, valamint péntekenként 8.30-tól 13.30-ig hívható. Az írásos észrevétel benyújtásához az adóhatóság a „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány használatát javasolja, amely ugyancsak elérhető az APEH honlapján.

Átvezethető tételek

Az adóhatóság felhívja a folyószámla-kivonatokkal megkeresett adózók figyelmét, hogy ha valamely adónemen fennálló tartozást egy másik adónemen jelentkező túlfizetés átvezetésével kívánják rendezni, azt csak és kizárólag egy külön nyomtatvány (''17-es számú átvezetési kérelem nyomtatvány) benyújtásával kezdeményezhetik. A nyomtatvány beszerezhető kereskedelmi forgalomban vagy letölthető az APEH honlapjáról (www.apeh.hu).

Plusz- és mínusztételek a kivonaton, adónemenként

Az APEH tájékoztatása szerint a folyószámla-kivonatokon az egyes adónemek adatai külön-külön táblákban láthatók. A táblákon belül az adatok két – „Kötelezettség” és „Pénzforgalmi” – oldalon szerepelnek. A „Kötelezettség” oldalon látható dátum azt az időpontot jelöli, ameddig az adott kötelezettség késedelmipótlék-mentesen volt megfizethető, vagy amely naptól az adóvisszaigénylési joga megnyílt. A „Pénzforgalmi” oldalon szereplő dátum azt mutatja, hogy a befizetett összeget milyen nappal tekintik megfizetettnek, vagy a kiutalást milyen nappal teljesítették. A „Kötelezettség” oldalon szereplő (+) előjelű összegek megfizetendő kötelezettséget, a (–) előjelűek pedig kötelezettséget csökkentő tételt jelentenek. A „Pénzforgalmi” oldalon a (–) előjelű tételek jelzik a befizetést, míg a (+) előjelűek a kiutalást.

Vissza is igényelhető

A túlfizetéses egyenlegek esetén érdemes azok valós értékére kiemelt figyelmet fordítani. A „látszólagos” túlfizetést eredményező leggyakoribb eset, amikor a folyószámlán a bevallás még nincs – mert az még javítás alatt van –, de a befizetés már le van könyvelve. A túlfizetést okozhatja még az évközi előlegfizetés is. Mindezekre tekintettel érdemes meggyőződni, hogy csak valós túlfizetésre nyújtson be visszaigénylést az ügyfél.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!