Gazdaság

2010.09.24. 10:10

1,4 milliárdos kötvénykibocsátásról döntött a megye

A választásokat megelőző utolsó, rendkívüli ülésén a megyei közgyűlés 1,4 milliárd forint értékű, euró alapú, tízéves futamidejű kötvénykibocsátásról döntött. A pénzre a megyei kórház adósságának törlesztése miatt van szükség.

M. B.

A téma egy héttel ezelőtt is szerepelt a napirenden, akkor a szocialista frakció kezdeményezésére - azzal az indokkal, hogy csak az ülés kezdete előtt kapták meg az erről szóló előterjesztést – elhalasztották a döntést.

Az összegre azért van szükség, hogy törleszteni tudja az önkormányzat a megyei kórház adósságát – bár az intézmény feladatait már az egyetem látja el, a megállapodás részeként a megye vállalta a tartozás kiegyenlítését. A szocialista frakció vezetője, dr. Gulyás Emil bírálta a lépést.

- A kormány az emberek számára megtiltotta a devizahitelek felvételét, mondván, kockázatos. Akkor a megyei önkormányzat számára miért kívánatos devizában eladósodni – érvelt a politikus. – Nem helyénvaló szerencsejátékot folytatni a közvagyonnal, hiszen a három évvel ezelőtt kibocsátott, svájci frank alapú, hárommilliárd forint értékű kötvények miatt az önkormányzat hitelállománya már jelentősen nőtt – tette hozzá.

- Racionális döntés volt 2007-ben svájci frank alapú kötvényeket kibocsátani, hiszen még a mostani magas árfolyamon is jobban járt a megye, mintha forintban adósodott volna el – válaszolta a felvetésekre dr. Hargitai János, a közgyűlés kereszténydemokrata elnöke. - 241 forintos frankárfolyamig megéri devizában felvenni a kölcsönt. Ha forint alapon dobunk piacra kötvényeket, rosszabbul járunk – jelentette ki.

Amint arról 2008 novemberében beszámoltunk, egyedmilliárd pluszt termelt Baranyának a kötvényügylet.

Hozzátette, hónapok óta tudható, elkerülhetetlen a kötvénykibocsátás: a költségvetésben „virtuális” tételként szerepelt a tüdőszanatórium eladásából remélt bevétel, ám az ingatlant egyelőre nem lehet értékesíteni. Az újabb forrás nélkül az önkormányzat működőképessége is veszélybe kerülhetne.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!