Gazdaság

2010.10.12. 10:33

Nehézgépektől sárosak, koszosak az utak

A szélsőségesen csapadékos őszi időjárás miatt idén a szokásosnál is nagyobb problémát okoz, hogy a betakarításban tevékenykedő mezőgazdasági gépek sok sarat hordanak fel az utakra.

Kaszás E.

A felázott termőföldekről ugyanis lényegesen több sár kerül a közutakra, mint a korábbi években. A közlekedésbiztonsági szakemberek ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a mezőgazdasági gépek, szerelvények sokszor túlméretesek, hosszúak és lassúak, így mindig óvatosabban kell megközelíteni és leelőzni őket. Ráadásul nagyon sokszor a földutakról nagyobb mennyiségű sarat is felhordhatnak az útra, így a gyorsabban haladók könnyebben megcsúszhatnak. Fokozza a veszélyt a kora reggeli és az esti órákban lecsapódó pára, ami még inkább csúszósabbá teheti a sáros útfelületeket.

Amennyiben a közlekedés résztvevői a Baranya megyei útvonalakon ilyen szakaszokkal találkoznak, akkor a Közútkezelő Kft. 06 80 215-067-es, éjjel-nappal ingyen hívható zöld számán tehetnek bejelentést.

A cég ügyeletéről kapott információ szerint ezekben a napokban gyakrabban és nagyobb számban kapnak bejelentést. Ilyen esetekben az útellenőr felkeresi a megadott helyszínt, és felszólítja a munkavégzőket az útfelület megtisztítására. Ha a sárfelhordás okozói nem működnek együtt, az ellenőr rendőri segítséget is kérhet. A rendőrség jár el akkor is, ha baleset történik az érintett útszakaszon. Ha a sáros munkálatok több napig is tartanak, veszélyre felhívó táblákat helyeznek ki, amit fokozottan ajánlanak az autóvezetők figyelmébe.

A megyében az idén történt közúti balesetek négyötödét személyszállító járművek idézték elő, ugyanakkor tíz balesetből egyért a tehergépkocsik, nehézgépek tehetők felelőssé. Az első félévben javultak a baranyai baleseti mutatók a korábbiakhoz képest, az utóbbi hetekben ugyanakkor újra több jelentésben szerepelnek.

A kukoricát vágják

Az idei kiszámíthatatlan időjárású év végéhez közeledve a kukoricában van az utolsó reményük a gazdáknak. Mivel szinte minden más szántóföldi növény hozama elmaradt a korábbi évek átlagától is, a most zajló betakarítás során jobb termésben bíznak a gazdálkodók. Némi reménykedésre jogosít, hogy a kukorica tonnánkénti ára magasabb, mint tavaly. Bár sok termelő előre, a jelenlegi aktuálpiaci tarifáknál alacsonyabb áron szerződött, lehet még gazdaságos az év. Ugyanakkor a várható profitból a szárítási költség miatt sokat veszíthetnek.

Az idei kiszámíthatatlan időjárású év végéhez közeledve a kukoricában van az utolsó reményük a gazdáknak. Mivel szinte minden más szántóföldi növény hozama elmaradt a korábbi évek átlagától is, a most zajló betakarítás során jobb termésben bíznak a gazdálkodók. Némi reménykedésre jogosít, hogy a kukorica tonnánkénti ára magasabb, mint tavaly. Bár sok termelő előre, a jelenlegi aktuálpiaci tarifáknál alacsonyabb áron szerződött, lehet még gazdaságos az év. Ugyanakkor a várható profitból a szárítási költség miatt sokat veszíthetnek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!