Gazdaság

2011.01.09. 13:10

Idén sem úsztuk meg az áremelést

Szinte már hozzászokott az ország a január elsején életbe lépő árváltozásokhoz és dráguláshoz, ez alól az idei év sem kivétel.

DN

Emelkedett a gáz ára, drágább lett az autópálya-matrica, a levelezés is többe kerül. Jó hír viszont, hogy a villamos energia, a vasúti és a távolsági autóbusz-közlekedés tarifája nem emelkedett.

A bejelentések szerint a lakosság kétharmada számára nem növekszik a gáz ára a január 1-jétől életbe lépő gázár-szabályozásnak köszönhetően, mert a kormány 1200 köbméteres éves fogyasztásig fenntartja a gázár-moratóriumot, így a nagycsaládosok és a kisnyugdíjasok terhei sem emelkednek. A fogyasztók további 9 százalékánál – az 1200–1500 köbméter fogyasztás között – is csak 0,7 százalékos növekedés várható, de a drágulás aránya a többi fogyasztó esetében sem éri el a kétszámjegyű mértéket.


Átlagosan 16 forinttal emelkedik idén a cigaretták jövedéki adója, míg a sodrós dohány esetében 23 forintos a drágulás az új adó- és járuléktörvények értelmében. Az adóemelés oka az uniós adóharmonizáció, amelynek értelmében 2018-ra azonos szintre kell hozni a tagállamokban a dohánytermékek jövedéki adóját.

Nagyot ugrik az autópálya-matrica díja, mert megszűnik a szezonon kívüli kedvezmény, ez pedig a tavalyi téli időszakhoz viszonyítva 41 százalékos emelést jelent. A személygépkocsik 4 napos e-matricája egész évben azonos áron, 1650 forintért kapható.

Többe kerül a levelezés is, 4–12 százalék között drágultak az egyes postai díjak a nemzeti fejlesztési miniszter rendeletmódosítása szerint. A szabvány levélküldemény díja 80 forintról 90 forintra nőtt, ez 12,5 százalékos áremelést jelent.

A baranyai városokban valamilyen szinten emelték a helyi közszolgáltatási díjakat is

PÉCS

Tavaly közölte a pécsi vezetés, hogy országos összehasonlításban a nagyvárosok között az egyik legalacsonyabb áremelést vezetik be idén. A víz- és csatornadíjak, valamint a szemétszállítás emelkedett leginkább, 8 százalékkal kell többet fizetni a szolgáltatásért. A kéményseprés ára ettől kisebb mértékben változik, míg a távfűtés díja egyelőre nem módosult a Magyar Energiahivatal hozzájárulásának hiányában. A tömegközlekedés tarifái nem változtak.

– Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, az automatikus díjemelések kora lejárt Pécsett. Ezért határozott célunk volt, hogy csak akkora mértékben változzanak meg a tarifák, amennyire feltétlenül szükséges, azaz az extrabevételekről le kellett mondaniuk a pécsi szolgáltatóknak – mondta Csizi Péter alpolgármester.
A víz- és csatornadíjak a lakossági fogyasztók esetében bruttó 8 százalékkal emelkedtek januártól. A kéményseprő-szolgáltatások után pedig bruttó 5,5 százalékkal kell többet fizetnünk idén.

A szemétszállítás nettó 8 százalékkal kerül többe január elsejétől.
A szennyvízbefogadás és -tisztítás díja nettó 350 forintról 378 forintra emelkedett köbméterenként, a szállítás díját egységesítették, ennek nettó ára viszont 343 forintra csökkent köbméterenként. Nem árt tudni, hogy az elszámolás módja is változott ez év elejétől: kéthavonta a vízszámlával együtt, a vízfogyasztással megegyező mennyiségben kiszámlázzák a szennyvíz díját is (mint a csatornadíjat). Ezt követően a fogyasztók bármikor hívhatják a szolgáltatót, hiszen a szippantást már kifizették, ez külön térítést nem igényel.

KOMLÓ

Legnagyobb mértékben a távhőszolgáltatás és a szemétszállítás díja emelkedett Komlón az elmúlt évhez képest. Ennek megfelelően január 1-jétől a lakossági hődíj nettó 3707 forint/gigajoule-ról 4212-re emelkedett, míg a nem lakossági 3892 forintról 4423-ra változott. A szemetesedényeket is drágábban ürítik, az év elejétől kezdődően 9,6 százalékkal kerül többe a háztartási hulladék elszállítása. A Városgazdálkodási Zrt. az uniós hulladékkezelés magas költségeire hivatkozva javasolta az önkormányzatnak a díjmódosítást, amit a városatyák elfogadtak.

Jó hír, hogy a víz- és csatornadíjat illetve a helyi tömegközlekedés árait nem emelték a szolgáltatók.
A távhőszolgáltató egyébként azzal indokolta az emeléssel kapcsolatos döntést, hogy a biomasszakazán üzembe helyezésekor vállalt díjkedvezményt nem tudja tovább fenntartani. Ezért kérte az önkormányzat hozzájárulását ahhoz, hogy a jelenleg hatályos alapdíj és a hatósági hőár alapján szolgáltathasson januártól. A képviselők egyelőre nem láttak jobb és kedvezőbb megoldást az ügyben, ezért az önkormányzati cég védelme érdekében megszavazták a lakosság számára díjemelést jelentő indítványt.

MOHÁCS

A mohácsi önkormányzat az idei évre vonatkozó áremelések megállapításánál is tartotta magát ahhoz a korábbi gyakorlatához, hogy a lakosságot érintő, helyben szabályozható áremelések lehetőleg ne haladják meg a pénzromlás várható mértékét. Éppen ezért döntöttek úgy a képviselők, hogy a kéményseprői feladatokat ellátó közszolgáltató 6 százalékos áremelési javaslatát nem szavazzák meg, hanem csak 3,5 százalékos emelkedést hagytak jóvá. A buszjegy ára is változott, a korábbi 190 forintról 205-re emelkedett. A komp tarifái is módosultak, átlagban 5 százalékkal kell többet fizetni az átkelésért.

Mindössze a szemétszállítás jelent kivételt az áremelések sorában, itt nem tudták tartani az infláció mértékét. Míg tavaly a leggyakrabban használt 120 literes tárolóedény heti egyszeri ürítéséért nettó 285 forintot kellett fizetni, addig idén 350-et.

Kedvező hír viszont annak a több mint kétezer családnak, aki ezt használja, hogy idén nem kell többet fizetni a távfűtésért. A lakossági vízdíjat mindössze két százalékkal emelte az önkormányzat, az ivóvíz bruttó ára köbméterenként 430 forint, míg a szennyvíz-szolgáltatásé 307 forint. A helyi buszközlekedés ára sem változott, ugyanannyiért utazhatnak a város lakói, mint tavaly.

SIKLÓS

A szemétszállítás díjának, a kéményseprés és a tömegközlekedés árának változását hozta magával Siklóson az új esztendő. Az önkormányzat az ármegállapításoknál igyekezett minél kisebb mértékben áthárítani a lakosságra a terheket. Ám a szemétszállítás díjának változása jelenti a legkomolyabb drágulást, mert a szolgáltató átlagosan 15 százalékkal emelte a kukák ürítésének tarifáját. A kéményseprés díja is többe kerül január elejétől, a drágulás mértéke 4,5 százalékos, míg a helyi tömegközlekedés átlagban 3,8 százalékkal kerül többe.

Kedvező hír a lakosság számára, hogy idén sem kell többet fizetni az ivóvízért és a szennyvíz-elvezetésért a szolgáltatónak. A távfűtött lakásban élőknek a hődíjért sem kell magasabb díjat fizetni, így ez sem terheli pluszban a családok pénztárcáját.

SZIGETVÁR

Az öt százalékot sem érte el az áremelkedések átlagos mértéke Szigetváron, a lakóknak a vízszolgáltatásért és a kéménytisztításért kell többet fizetniük a tavalyihoz képest. A tömegközlekedés, a szemétszállítás és a távhő ára egyelőre nem változott.

A víz- és csatornadíj 3,5 százalékkal lett magasabb a városban, a kéményseprésért pedig 4,5 százalékkal kell többet fizetni. A szemétszállításért felelős Délkom Kft. vállalta, hogy a 2010-es árakon üríti továbbra is a szemetesedényeket, egészen addig, amíg a szolgáltatással kapcsolatos közbeszerzési eljárás le nem zárul.
A távhő ára sem változott január 1-jétől, várhatóan a közeljövőben kerül a képviselő-testület elé a témával kapcsolatos előterjesztés, amely az energiatakarékos műszaki fejlesztési lehetőségek mellett az árképzéssel is foglalkozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!