Gazdaság

2011.10.18. 18:41

Leterhelt vállalkozások, elmaradhatnak a befektetők Pécsett

Egy-egy vállalkozás életében akár többszázezres mínuszt eredményezhetnek a Pécsett jövőre bevezetendő adóváltozások.

K.E. (Dunántúli Napló)

A legnagyobb érvágást a telek- és az ingatlanadó módosítása jelentheti a gazdálkodók számára, ami önmagában is jócskán meghaladhatja a százezres tételt. A mikrovállalkozásokat pedig mindemellett az iparűzési adó kiterjesztése érinti majd érzékenyen.

------------------------------------------------------------------
                      Drágul az élet Pécsen

Alig váltak nyilvánossá az önkormányzat új adórendelkezései, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara máris élesen bírálja a tervezett emeléseket, az új tételek bevezetését. A kamara sarkalatos véleménye szerint Pécs a hazai nagyvárosok között a leggyengébb gazdasági alapokkal rendelkezik, a helyi gazdaság eróziója húsz éve tart, a pécsi önkormányzati, intézményi háttér nem törődik a helyi társadalom megélhetését biztosító gazdaság versenyképességével. [caption id="" align="alignleft" width="360"] Adóváltozások 2011/2012 - Kattintson a képre a nagyobb ábráért!
[/caption]
Következményként annak eltartóképessége, teljesítménye mára kritikus szintre süllyedt. Ipari termelése egy főre vetítve a megyével együtt is csak az utolsó helyen áll hazánkban, csakúgy, mint az exportteljesítménye. A rendkívül nagy intézményi háttér és önkormányzati foglalkoztatás gazdasági alapok nélkül nem helyettesíteni fogja a helyi gazdaságot, hanem gyorsítani a hanyatlás ütemét – véli a kamara.

Dr. Síkfői Tamás, a szervezet titkára szerint az emelkedő adóterhek nemcsak a helyben működő vállalkozások számára jelentenek rossz üzenetet. Az adóemeléssel ugyanis a város elért egy olyan stádiumba, ami kifejezetten rontja az új befektetők vonzásának esélyeit. Az „Ezért gyere ide!” felhívás mellé ugyanis sem adókedvezmény, sem a gazdasági szférát támogató intézményi hálózat, sem pedig a képzett utánpótlást biztosító oktatás nem társul a kamarai tapasztalatok szerint. A kockázat az, hogy sem újak nem jönnek, de a még itt lévők teljes körét sem tudja megtartani a város.

„Felkínáljuk cégünk telephelyét a piaci ár feléért”

Az adóemelésekről szóló kamarai közleményhez érkezett hozzászólások a PBKIK honlapján:

„hórukk” Na, akkor telephely el, munkások el. Felülök egy tranzitra, aztán adózzon, akinek még maradt.

„tönkremegyek” Családomnak még nem is mertem elmondani. Százhúszmilliós beruházást csináltam, tíz főt vettem fel. Rossz most a piaci helyzet, de valahogy a hiteltörlesztés még megoldható. A család fogyasztását teljesen visszafogtuk.

„Vállalkozó” Ha most ez az ingatlanadó bejön Pécsett, kiszámoltam, végem. Még elmenni sem tudok, kinek adjam el a telephelyet. Ötven év munkám válik semmivé. Ötven év. Ennyit ér?

„Anonymous” Felkínáljuk cégünk telephelyét megvételre a pécsi önkormányzatnak a piaci ár feléért. Kérjük a tisztelt vevőjelöltet, hogy szíveskedjenek munkatársaink (42 fő főállású dolgozónk, 4 tanulónk, és 50 fő alvállalkozói foglalkoztatott) további foglalkoztatásáról gondoskodni . . . Végezze a technológiai fejlesztéseket, határidőre tegyen eleget az adó-, tb-, és egyéb befizetéseknek. Önzetlenül támogassa a szakképzést folytató iskolákat...!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A mikrovállalkozásokat az iparűzési adó kiterjesztése érinti érzékenyen. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara élesen bírálja a döntéseket
[/caption]

Alig jut helyi megbízás, sokan inkább feketéznek

A kamarai kritika kitért a helyi, pécsi vállalkozások támogatásának hiányára is. A gazdasági önkormányzat felmérése szerint Pécs város megrendeléseiből kirívóan alacsony, mindössze 9 százalékos a helyi vállalkozásoknak jutó rész, ami egyébként mintegy évi 680 millió forint adóbevétel-kiesést jelent. A kamara egyben felhívja a figyelmet arra, hogy Debrecenben ez az arány 48 százalék, míg Nyíregyházán 54 százalék, de a szomszédos Kaposváron is lényegesen kedvezőbb a pécsinél. Sajnálatos módon nem hagyható ki ebből az 50 milliárd forint feletti költségvetésű egyetem hasonló magatartása sem.

A kamara érvei szerint megengedhetetlen, hogy a helyi adózok pénzét a városháza más települések vállalkozóinak juttatva, más települések fejlődésére szolgáltatja ki. A legálisan működő vállalkozások helyzetét tovább rontja az adóelkerülés mértéke, a kontárok, és adószám nélküli fekete- munkát végzők aránya Pécsett. Ezért a kamara szerint adóemelés helyett a feketegazdaság elleni következetes fellépés lenne célravezető a város gazdaságpolitikájában.

Működésre, törlesztésre

A város elképzelései szerint az új adókoncepció kapcsán megalkotott rendeletek bevezetése által elérhető bevételi többlet Pécs működési költségeire, illetőleg hitelállományának csökkentésére fordítható. A város számításai szerint az adótartozások összege 2011-ben mintegy 2,2 milliárd forint volt. Ez a nagyságrend nem a tényleges folyó tartozások összege, hanem jogszabályi változás miatt az el nem évült tartozások összegét mutatja.

Az összeg tartalmazza a felszámolással, cégtörléssel megszüntetett gazdasági társaságok, illetve a működő egyéni vállalkozók, valamint a magánszemélyek tartozásának összegét is. Az önkormányzat szándéka, hogy mind 2011-ben, mind 2012-ben jelentősen növeli az adóhátralékok beszedésének intenzitását, mert a tervezett adóbevételek mintegy 25 százalékos kintlévősége ellehetetleníti a város működését.

Százezres mínuszok

Egy a Dunántúli Napló által megkeresett adószakértő számításai alapján egy minden adónemben érintett, átlagos méretű pécsi vállalkozás pénzügyi terhei akár több százezer forinttal is emelkedhetnek a jövő évben. A legnagyobb növekmény a telekadónál, illetőleg az ingatlanadónál állhat be, ami – egy 1400 négyzetméteres telephellyel és rajta egy 100 négyzetméteres üzleti célú ingatlannal – önmagában elérheti a százezres nagyságrendet.

Az alacsony adóalappal rendelkező kicsiknek biztosított kedvezmény miatt az iparűzési adó tétele a mikrovállalkozásoknál ugyan nem lesz nagy, mégis érzékeny a kiesés. A szakértő szerint az elvonások komoly mínuszt jelentenek a legálisan működő vállalkozások jövedelmezőségében, illetőleg versenyképességükben egyaránt.

<!-- Leterhelt vállalkozások, elmaradhatnak a befektetők Pécsett Egy-egy vállalkozás életében akár többszázezres mínuszt eredményezhetnek a Pécsett jövőre bevezetendő adóváltozások. K.E. (Dunántúli Napló) A mikrovállalkozásokat az iparűzési adó kiterjesztése érinti érzékenyen. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara élesen bírálja a döntéseket Adóváltozások 2011/2012 - Kattintson a képre a nagyobb ábráért! -->

Ezek is érdekelhetik