Gazdaság

2012.08.30. 18:16

Átszeli a Déli Áramlat Baranyát

Az úgynevezett előzetes konzultációval megkezdődött a Déli Áramlat gázvezeték engedélyeztetési eljárása. A vezeték a tervek szerint átszeli a megyét.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. kezdeményezésére elkezdődött a Déli Áramlat gázvezeték engedélyeztetési eljárása. Jelenleg az előzetes konzultáció zajlik. A zöldhatóság honlapján közzétett eljárás lényege, hogy annak során bárki észrevételt tehet. Amennyiben negyvenöt nap alatt kizáró ok nem merül fel, úgy tovább folytatódhat az engedélyeztetési procedúra.

A tervezett vezeték Baranyát is átszeli, a megye számos településének közigazgatási területét érintve. A Déli Áramlat Krasznodárból indul, a Fekete-tengeren át jut el Bulgáriába. A vezeték Hercegszántónál éri el a magyar határt, majd Báta–Pécs–Szigetvár irányában haladva Tornyiszentmiklósnál hagyja el az országot. A végállomás Szlovénia lehet, bár felmerült a vezeték továbbépítésének gondolata is. Baranyában három kiegészítő létesítmény is épül a tervek szerint, Egerágon és Szentlőrincen egy-egy szakaszoló állomás, Szigetvár térségében pedig egy kompresszorállomás. A magyarországi szakasz megvalósítására 2013 decembere és 2017 között kerül sor.

Felerészt hazai kézben van az előkészítés

A gázvezeték Magyarországon áthaladó szakaszával kapcsolatos tennivalók előkészítését a Déli Áramlat Zrt. végzi. A cég részvényeinek ötven százalékát a napokban vásárolta meg a Magyar Fejlesztési Banktól a Magyar Villamos Művek Zrt. A társaság másik fele az orosz Gazprom tulajdona. Az, hogy a gyakorlatban mikor kezdődhet el az építkezés, még nem tudni, egyelőre az engedélyeztetési eljárás kezdeti szakasza zajlik.

Szakértők szerint ez egy évet legalább igénybe vesz, ezt követően kezdődhet meg az építkezéshez szükséges területvásárlás, illetve, ahol az szükséges, a kisajátítási eljárás. A beruházás megindításához még a kormány végső döntésére is szükség van, erre várhatóan idén sor kerül. A közelmúltban egyébként egy horvát lap azt írta, felmerült, hogy hazánk helyett Horvátországon keresztül futna a vezeték, ezt azonban a magyar kormány cáfolta.


Egy működő vezeték már átszeli a megyét

A közelmúltban fejeződött be az a beruházás, amely révén gázvezeték köti össze Magyarországot Horvátországgal. Ez a vezeték szintén áthalad Baranya megyén. A magyar oldalon mintegy százmillió euróba került, döntően uniós forrásokból fizetett építkezés célja az volt, hogy csökkentse az ország energiafüggőségét, s szükség esetén déli szomszédunkon keresztül is érkezhessen földgáz Magyarországra.

A vezeték azonban egyelőre csak arra alkalmas, hogy Horvátország irányába áramoljon a gáz, azonban, ha megépül a Krk-szigetre tervezett cseppfolyósgáz-terminál, a magyar irányba történő szállítás is megkezdődhet. Ebben az esetben arra is mód nyílik, hogy a horvátországi átrakóállomás használatával eddig fizikai szempontból elérhetetlen piacokról is vásároljon földgázt Magyarország.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!