Gazdaság

2012.08.31. 18:30

Zsolnay-gyár: szeptemberig van tartalék, befektetőt várnak

A Zsolnay-gyár részvényeinek értékesítésére szóló szakmai befektetői pályázat kiírásáról döntött e heti ülésén az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága.

Babos A. (Dunántúli Napló)

A bizottság MSZP-s tagja, Nyőgéri Lajos szerint akár büntetőjogi következményei is lehetnek annak, hogy az önkormányzat a kevés híján 100 százalékos részvénycsomagnak olcsóbb árat szabott meg a kiírt pályázat szerint mint két évvel korábban a menedzsment-jogokat biztosító, de kisebbségi 49 százalékos pakett értékesítési pályázatánál. Igazságügyi szakértő szerint ugyanis a Zsolnay 99,84 százalékos részvénycsomagjának piaci ára 224 millió forint, amelynek felét (49 százalék) két éve 230 millióra taksálták.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szeptemberig van tartalék, befektetőt várnak
[/caption]

Csizi Péter alpolgármester kiemelte, a Zsolnay-gyár napi 1,1 millió forintos veszteséget termelt, ezért tárgyalnak az állami tulajdonba vételről is, hisz a Zsolnay a nemzeti kulturális örökség része. Korábban ugyanezt mondta Páva Zsolt polgármester is, aki biztos volt benne, hogy kapnak kormányzati segítséget a Zsolnay megmentéséhez. Pécs szeretné elérni, hogy törvény szabályozza, hogy a jelentős iparművszeti értéket képviselő Zsolnay-épületkerámiák cseréjét és felújítását kizárólag a pécsi manufaktúrától rendelhessék meg bárhol az országban.

----------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint szükség van-e a Zsolnay-gyárra?
----------------------------------------------------------------------

Egy tőkeerős, elszánt befektetőre, avagy állami szerepvállalásra a Zsolnayban amiatt van égető szükség, mert – mint az előterjesztésban olvasható – a Zsolnay likviditása szeptember végéig külső beavatkozás nélkül fenntartható, azután azonban további tulajdonosi segítség válhat szükségessé, amelyet pénzügyileg sem a Pécs Holding, sem a pécsi önkormányzat nem tud felvállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!