Gazdaság

2012.11.03. 14:11

Bankbetét, ingatlan, arany? Nem könnyű eldönteni, hol fialjon a pénzünk

Ugyan az emberek jelentős részének a napi megélhetés zavartalan biztosítása is gondot okoz, sokakat foglalkoztat az is, hogy mihez kezdjenek megtakarított pénzükkel.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A kérdés csak költői azok számára, akik jelentősebb megtakarítás nélkül, gyakorlatilag egyik hónapról a másikra finanszírozzák életüket. Számukra ugyanis egyértelműen a bankbetétek nyújtják a legjobb megoldást.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bizonytalanságot hordozó arany mellett (változékony az ára) stabilan tartja magát a befektetési piacon az ingatlan
[/caption]
 
A hó végén megmaradó néhány ezer, tízezer forintot akkor is érdemes lekötni, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a választott futamidő végéig nélkülözni tudjuk a pénzt. Ebben az esetben ugyan csak a kilátásba helyezett hozamnak csak egy részéhez – ezt a lekötésnél fontos tisztázni – jutunk hozzá, viszont, ha folyamatosan ezt a gyakorlatot követjük, éves szinten néhány tízezer forintos pluszt is elérhetünk.

A hazai pénzpiacon a bankbetétek komoly vetélytársává vált az állampapír, ami nemcsak a nagyobb (millió feletti) összegekkel rendelkezők számára nyújt lehetőséget. Utóbbinál ráadásul – előbb kellene kivenni pénzünket – könnyebb érvényesíteni az időarányos kamat iránti igényünket. Míg a legjobb hozammal kecsegtető bankbetétek éves szinten 8,5–8,9 százalékkal, a legkeresettebb kincstárjegy 9,5 százalékos kamattal kecsegtet aktuálisan.

Más kategória az ingatlan, ilyen jellegű privát befektetésbe annak érdemes belekezdeni, akinek amellett, hogy van hol laknia, rendelkezik a kiszemelt lakás, ház vételárának legalább felével. Ez ugyanis a zökkenőmentes hiteligénylés alapfeltétele.

– Míg öt éve 250–265 ezer forintos négyzetméteráron mentek Pécsett az újépítésű lakások, a jelenlegi tarifa 220–254 ezer forint között mozog. Pont ezért, illetve a csökkenő számú fejlesztés, az építőanyagok drágulása miatt látják többen úgy, hogy most kell vásárolniuk. Különösen a gyermekeik jövőjére gondoló szülők gondolkodnak úgy, hogy a most megvett, és egyből kiadott lakás bérleti díjából fizetik egészben vagy részben a hiteltörlesztést – foglalta össze tapasztalatait Kira Róbert ingatlanberuházó, a Pécsi Fedosz Kft. ügyvezetője.

Tőzsdére csak legalább félmillióval érdemes

AZ ELMÚLT hetekben született több felmérés tanúsága szerint számottevő lakossági forrás áramlott az év első felében tőzsdei befektetésekbe, amely a megtakarítási hajlandóság javulására utal. A hazai börze, a Budapesti Értéktőzsde ugyanakkor nem profitált a lakosság tőzsdei befektetésének emelkedéséből, a pesti börze helyett az elmúlt hónapokban a magyar lakosság egyre inkább a nemzetközi tőzsdék felé fordul.

A tőzsde iránt érdeklődőknek szakértők azt javasolják, hogy befektetésüket egy legalább félmillióra rúgó kezdőtőkével indítsák. Olyan pénzzel, ami nem a napi megélhetéshez kell, amivel van idő kivárni a részvényárak megfelelő mozgását. Tudniuk kell, hogy a börze az elérhető nagyobb nyereség mellett lényegesen nagyobb kockázattal is jár.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!