Gazdaság

2012.11.16. 14:39

Korai karácsony a boltokban - a tömeg még elmarad

Még öt hét van karácsonyig, de az áruházak, főként a hipermarketek polcait már el is leptékaz ünnepi dekorációk, édességek. A vásárlók még nem tartanak itt.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Ahogy az elmúlt években, a kereskedők most is arra számítanak, hogy legalább a karácsonyi ünnepek előtt megnő a vásárlási kedv, és javít valamit az egész éves statisztikán. Mióta azonban a gazdasági válság miatt csökken a családok fogyasztása, a legfontosabb tényező a vásárláskor az ár lett, ezért a kereskedők között egyre élesebb a verseny: egyre nagyobb akciókkal próbálják elcsábítani egymástól a vevőket.

Emiatt a karácsonyi reklámok, termékek is korábban jelennek meg, a családok pedig „válogatósabbak” lettek, vagyis több áruházat megnéznek, szélesebb termékkínálatot bogarásznak végig a vásárlás előtt. Ebben sokat segít az internet is. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint bár a bevásárlások forgatókönyve valóban megváltozott, a legnagyobb vásárlási roham idén is az utolsó hétre maradhat.

A megkérdezett baranyai kereskedők hasonló jelenségről számoltak be. Az egyik komlói ruhaboltban például elmondták, hogy már tavaly is csak az utolsó napokban volt roham, a későn ébredők vitték, ami épp volt. Ilyenkor a szebb, kicsit drágább, minőségi pulcsik, ruhák is kelendőek, de jobbára csak az olcsó termékek fogynak.

A könyvesboltokban kicsit jobb a helyzet: a sikerkönyvek (amelyek megjelenését gyakran karácsonyra időzítik) hamar elkelnek, de a nagy, képes albumokat, mesekönyveket is viszik. Egy számítástechnikai üzlet vezetője viszont szintén drámai csökkenésről beszélt: tavaly ilyenkor már javában folyt az ünnepi készülődés, most nyoma nincs a vevőknek. Aki mégis vásárolna, az 3D-s tévét vagy olcsóbb táblagépeket keres.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A vásárcsarnok mellett megnyílt pécsi iparcikkpiacon is árulnak már karácsonyi díszeket, kellékeket (fotó: Laufer László)
[/caption]

Megkérdeztük: készül már a karácsonyra?

Bálint Orsolya (34): Még csak gondolatban készülünk, de nagy vásárlást nem terveztünk. Szinte csak könyvet veszek, de azt személyre szólóan. Figyelem a karácsonyi akciókat, és akkorra időzítem a vásárlást. A gyerekek ruhát, cipőt kapnak, kinek épp mire van szüksége, játékból pedig inkább egy-egy szebb, drágább játékot veszünk közösen, mint sok kis műanyag kacatot. Nagyjából annyit költünk, mint tavaly, mert amíg lehet, a karácsonyon nem szeretnék spórolni.

Nagy Norbert (26): Az ötletek már megvannak, a terepet felmértem, vagyis tudom, mi mennyibe kerül. Jelenleg a rávalót számolom ki. Több ajándék közösen vásárolt dolog lesz, mert máshogy nem biztos, hogy meg tudnánk oldani. Anyukámmal például együtt veszünk apukámnak, és fordítva. A páromnak könyvet és valami ruhát szeretnék ajándékozni. Én nem hagyom az utolsó hétre a vásárlást, ilyen téren mindig is jóval előre gondolkodtam.

Budai Beatrix (36): Én már gondolok a karácsonyra, sőt, egész évben figyelem az akciókat, és próbálom a legkedvezőbb áron beszerezni az ajándékokat. Egy részük már a szekrény mélyén lapul, könyv és ruha mindig akad közte. Barátoknak mindig saját készítésű holmit adunk, viszont az igazi fenyőhöz és az ünnepi ételekhez ragaszkodunk. Négy kamasz gyermekem van, de az adventikoszorú-készítés és a mézeskalácssütés nem maradhat el.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!