Gazdaság

2012.11.02. 14:01

Osztályoztak a vállalkozók

Nincsenek túl rózsás véleménnyel a tevékenységüket ellenőrző hatóságokról a baranyai vállalkozások vezetői.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Egy hétköznapi, mondjuk a szolgáltatás területén működő kisvállalkozásnak, ha mindent a jogszabályoknak megfelelően csinál, ha nem rúgja fel a hosszú távú, stabil működésre vonatkozó elveket, a jelenlegi piaci viszonyok közepette gyakorlatilag nincs esélye a nyereséges működésre. A hitel drága, vagy teljesíthetetlen feltételekhez van kötve. A kintlévőségeim behajtásához nem kapok segítséget, viszont, ha az én tartozásom jár le, azonnal megkapom az inkasszót az önkormányzattól vagy valamelyik hatóságtól is. A korábban ígértekkel szemben nem egyszerűsödött az adminisztráció sem, és az ellenőrzések alkalmával a legkisebb mulasztásért is tíz-százezrekre rúgó bírságot kaphatok – foglalta össze alapvető problémáit egy lapunk által megkérdezett pécsi vállalkozó.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Élelmiszerhigiéniai ellenőrzés egy üzletben: a vállalkozók kritikusak
[/caption]

Mint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb felméréséből kiderült, nem egyedül van ezzel a véleményével. A baranyai cégvezetők, gyakorló vállalkozók válaszait független szakértőként az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemezte és foglalta össze.

Az így kialakult összképről sokat elárul, hogy „A hatóságok valójában kerülik a feketegazdaságot, az adófizetőket büntetik, így növelik a költségvetés bevételeit és a politika ezt a folyamatot kommunikálja a feketegazdaság elleni harcként.” Ezzel az állítással a vállalatok és vállalkozások több mint kétharmada értett egyet. Tíz baranyai gazdálkodóból pedig nyolc úgy vélekedik, hogy „A magyar jogrendszer bonyolultsága, ellentmondásossága és a hatóságok munkájának visszáságai akadályozzák a magyar gazdaság versenyképességét.”

Ők osztályoznak

A vállalkozók visszajelzéseiből két látásmód rajzolódik ki. Míg a kisvállalkozások azt nehezményezik, hogy a hazai vállalkozói kör egy nálánál nagyobb köztisztviselői, állami alkalmazotti réteget tart el, a nagycégek képviselői azt kifogásolják, hogy a hatósági ellenőrzések nem a feketegazdaság ellen mennek, hanem a legális működést nehezítik. Ezért a kamara kérdőívvel kereste meg a megye vállalkozóit, akik összességében, illetőleg a szakmai munka, a lefolytatott eljárások, az elvárható tisztelet, a szakterület jogi szabályozása, a jogorvoslati lehetőségek, valamint az esetleges retorziótól való félelem alapján minősítettek.

Ismert, elismert

A 27 szervezet közül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (68 pont), a BMKH-Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság (62 pont), BMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság (62 pont) a leginkább elismert intézmények. Az elismertségnél azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni az ismertséget sem, hiszen a leginkább elismert intézmények ismertsége alacsony. A leginkább ismert intézmények közül a Földhivatal (54 pont), az Ügyfélszolgálati főosztály (52 pont) átlagon felüli elismertségnek örvendenek, a Városi adóiroda (47 pont), illetve kisebb mértékben a NAV adóigazgatósága (49 pont) elismertsége átlag alatti.

Hatóságok elismertsége: szakmai munka

A szervezet neve - Átlagtól - Elismertség (pont) való eltérés (pont)

Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 68 19

BMKH Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság 62 13

BMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 62 13

BMKH Földművelésügyi Igazgatóság 61 12

BMKH Erdészeti Igazgatóság 57 8

Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóság 57 8

Földhivatal 54 5

BMKH Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 54 5

Ügyfélszolgálati főosztály/Okmányiroda 52 3

BMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság 51 2

BMKH Igazságügyi Szolgálat 51 2

NAV Dél-dunántúli Regionális Vám Főigazgatósága 51 2

BMKH Kulturális Örökségvédelmi Iroda 50 1

BMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv 50 1

BMKH Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv 49 0

BMKH Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 49 0

BMKH Szociális és Gyámhivatal 49 0

Városi hatósági főosztály 49 0

NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága 49 0

BMKH Munkaügyi Központ 48 –1

Városi adóiroda 47 –2

BMKH Közlekedési Felügyelőség 46 –3

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 45 –4

BMKH Építésügyi Hivatal 43 –6

BMKH Munkavédelmi Felügyelőség 43 –6

BMKH-Munkaügyi Felügyelőség 40 –9

Közterület-felügyelet 33 –16

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!