Gazdaság

2012.11.28. 10:21

Svájcban élő arab milliárdos mentheti meg a Zsolnayt?

Egy svájci állampolgárságú, arab származású üzletember fektetne a pécsi Zsolnay-gyárba a Dunántúli Napló információi szerint. Úgy tudjuk, két év alatt állítaná talpra a gyárat, és elsősorban a luxust kedvelő arab piacra importálna.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Egy, a luxusórabizniszben utazó szír származású férfi adott be magánszemélyként pályázatot a Zsolnay-gyár értékesítési kiírására a Dunántúli Napló információi szerint. Lapunk úgy tudja, hogy Bachar Najari pályázatát a hétfő tíz órai határidő lejárta előtt két perccel adta be egy olyan magyar férfi, aki korábban már állt kapcsolatban a Zsolnay-gyárral.

Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre azt mondta, a pályázó személyéről nem nyilatkozhat. Azt azonban megerősítette, hogy valóban érkezett egy ajánlat a hétfő délelőtt tízig kiírt tenderre. A Dunántúli Napló kérdésére hozzátette, a következő lépés azt lesz, hogy megkezdik a tárgyalásokat a pályázóval, és remélhetőleg még decemberben meghozzák a bölcs döntést.

Úgy tudjuk, az arab üzletember cége hozza be Magyarországra a legtöbb svájci luxusórát, s az ő egyik magyarországi munkatársa lelt rá egy országos hetilapban a Zsolnay értékesítési hirdetésére. Nem hivatalos információink szerint a pályázó két év alatt állítaná talpra a gyárat, miközben több száz millió forintos fejlesztést is vállalna. Lapunk úgy tudja, ő volt az egyedüli, aki pályázott a Zsolnay megmentésére kiírt tenderre.

Lapunk értesülései szerint Bachar Najari remek lehetőséget lát a Zsolnay-termékek arab országokba történő importálásában, emiatt fektetne a cégbe.

Beszéltünk olyanokkal is, akik jól ismerik a gyár mai és korábbi helyzetét is. Eszerint a pompa- és luxuskedvelő arab piacot mint célpiacot már régóta szerette volna megcélozni a pécsi manufaktúra, de nem sikerült betörniük oda, nem tudtak igazi kapcsolatokat kialakítani.

Mindemellett arról is hallottunk, hogy nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel, hogy külföldi tőke karolná fel a gyárat, hisz az a magyar ipari-kulturális örökség része, de a másik oldal viszont az, hogy a gyár továbbra is veszteségesen működik, kevés a megrendelés, de tudtunk szerint már azokat is csak előlegfizetés mellett vállalják el.

A Dunántúli Napló munkatársának szerdán késő délután sikerült beszélnie a hazánkban 1992 óta üzletelő svájci-arab férfi magyarországi jogi képviselőjével, illetve dr. Kardos Éva titkárságával. A budapesti ügyvédnő annyit üzent csupán, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, mivel még csak egy folyamatban lévő ügyről van szó.

Tőkebevonás nélkül egyelőre nagyon kétséges a porcelánmanufaktúra jövője

A Zsolnay értékesítésére azután írtak ki pályázatot idén nyáron, hogy a piaci befektető, a Fidesz-közelinek tartott Közgép Zrt. visszalépett, lényegében azzal a magyarázattal, hogy a továbbiakban nem kívánják finanszírozni a veszteséges gyár működését. Ám az építőipari cég már egy elbukott befektető, Jászai Gellért nagyvállalkozó helyére ugrott be, sőt az általa gründolt projekttársaság, az M-B Kft.-n keresztül volt tulajdonos a Zsolnayban. Megjegyezzük: tavasszal elkezdődött a Jászai érdekeltségébe tartozó SCD-csoport felszámolása.

A mostani pályázat határidejét már egy hónappal meghosszabbította a Pécs Holding, mondván, a lehetséges befektetők több időt kérnek pályázatuk elkészítéséhez. Úgy tudjuk, a Zsolnay korábban is szerette volna megcélozni a pompa- és luxuskedvelő arab piacot, de nem sikerült betörniük oda. Habár arról is hallottunk, hogy nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel, hogy külföldi tőke karolná fel a gyárat, ám a másik oldal az, hogy a gyár továbbra is veszteséges, kevés a megrendelés, s információink szerint már azokat is csak előlegfizetés mellett vállalják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!